TIBiH prati troškove stranaka u predizbornoj kampanji

Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) istovremeno sa službenim početkom izborne kampanje za opće izbore kreće s monitoringom tijekom kojeg će se, uz pomoć agencije za praćenje i analizu medija, pratiti količina i tip oglašavnja političkih stranaka u elektronskim i tiskanim medijima, te količina sredstava koje su stranke utrošile na kampanju.

Monitoring predizborne kampanje uključit će uzorak od deset političkih stranaka: Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za BiH, Stranka za bolju budućnost (SBB), Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ), Hrvatska demokratska zajednica 1990. (HDZ 1990), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpska demokratska stranka (SDP), Partija demokratskog progresa RS (PDP RS) i Demokratska partija (DP).

Za ovih deset stranaka TIBiH će pratiti, i o tome redovno izvještavati javnost, koliko su i na koji način trošile sredstva za predizbornu kampanju, te na samom kraju uporediti ove podatke sa službenim podacima koje su stranke dale Središnjem izbornom povjerenstvu.

TIBiH, također, na dan početka predizborne kampanje još jednom apelira na stranke da se odgovornije i transparentnije ponašaju prema svojim glasačima i na taj način pokažu spremnost i volju za unapređenje oblasti financiranja političkih stranaka, priopćeno je iz te nevladine organizacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*