Tihić: BiH je daleko jača s tronošcem, nego s dvonošcem

tihic02 Moramo imati ‘tronožac’, jer je Bosna i Hercegovina daleko jača s ‘tronošcem’ nego s ‘dvonošcem’, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić u intervjuu “Jutarnjem listu”. “Smatram da entitetsko uređenje nije dobro, ni dvoentitetsko ni troentitetsko. No, isto tako smatram da moramo imati ‘tronožac’, jer je Bosna i Hercegovina daleko jača s ‘tronošcem’ nego s ‘dvonošcem’, što podrazumijeva punu ravnopravnost svih triju naroda”, rekao je Tihić, govoreći o preustroju BiH i ideji da se uspostavi treći, hrvatski entitet.
Tihić se zalaže za ustroj temeljen na četiri regije te drži da je Butmirski paket dobra osnova za uklanjanje daytonskih nelogičnosti i nepravdi: “Osnovna je smetnja što je jedan narod u Daytonu dobio više nego druga dva. Kako to izravnati? Ne možemo odjednom sve. Mislim da je Butmirski paket mogao voditi većoj ravnopravnosti svih naroda.” Upitan što je s Butmirskim procesom, jesu li SAD i EU od njega odustali, Tihić je rekao: “Po svemu sudeći, jesu, to se pitanje više ne postavlja. Pretpostavljam da su Amerikanci razočarani, dva puta su pokušali, 2006. i 2009., posvećeni su drugim problemima u svijetu i pitanje je kad će BiH opet doći na red.”
Govoreći o isprikama političara za zločine počinjene u ratu, Tihić je rekao: “Trebamo napustiti politike prošlosti i više se okrenuti sadašnjosti i budućnosti. Zbog takve poruke bio sam osuđivan u javnosti. Prošlošću se trebaju baviti sudovi i tužiteljstva. Prošlost izaziva sukobe jer na nju svaka strana drukčije gleda, svi smo pristrani. Sam sam prošao pet logora, od Bosanskog Šamca, Brčkog, Bijeljine i Batajnice do Sremske Mitrovice, gdje sam tri mjeseca bio zatvoren s Vukovarcima, ali ne želim živjeti u prošlosti ni okrivljavati jedan narod zbog onoga što sam prošao. Krivi su pojedinci i njima treba suditi.”

2 Comments

  1. tihicu ti priznajes istinu–hrvatska je samo tako pomogla muslimanima i bih,,interesantno da pred.josipovic optuzuje vlastitu drzavu za osvajacku politiku u bih–izvinjava se za neke zlocine u bih–A ON JE PREDSJEDNIK HRVATSKE–NIJE PREDSJEDNIK BIH HRVATA NITI BIH–ali nastavlja podlu beckokonjusarsku politiku prema bih hrvatima,isto kao njegov prethodnik.

  2. Tihić kao loš Šamčanin bi prodao dušu svakog bosanca samo da je njemu lijepo.Ponaša se isto ko Fikret Abdić u Bijeljini kad gleda masakriranje nevinih civila.BiH je prodao u Prudu a i dalje je prodaje čim je sam sebe pozvao u Beograd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*