Tihić: Dodik ne može podijeliti BiH, ni uz pomoć izdajnika Radončića

Većina građana želi BiH, decentraliziranu, moderno uređenu i funkcionalnu državu, bez obzira što nekome može izgledati da to sad želi samo neko u Sarajevu. Žele to i u drugim dijelovima BiH, jer je ona država svih nas, kazao je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, u razgovoru koji je objavljen u najnovijem broju tjednika Dani.

Zanimljivo je da se u ovom intervjuu Tihić izrazito oštro okomio na svoje političke suparnike, pa je tako predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika otvoreno usporedio s «psom koji laje», a lidera Stranke za bolju budućnost (SBB) i medijskog tajkuna Fahrudina Radončića, također prilično otvoreno optužio za izdaju, nazvavši njegovu stranku «petokolonaškom».

Razgovor je obavljen nakon nedavnih neuspješnih razgovora političkih čelnika BiH u talijanskoj Cadenabbiji. Prenosimo neke od zanimljivih dijelova iz spomenutog intervjua:

Kažete da većina građana želi BiH, decentraliziranu, moderno uređenu i funkcionalnu državu. Mislite ako bi Dodik raspisao referendum da ne bi dobio podršku u Republici Srpskoj?

TIHIĆ: Prvo mislim da nikom nije u interesu referendum, jer mi ne možemo nikad pristati na neki entitetski referendum, možemo pristati samo na državni. Vjerovatno se pitanja koja bi se tom prilikom postavila ne bi svidjela Dodiku, a mi smo uvjereni da bi najveći broj građana BiH dao glas za jedinstvcenu BiH, modernu, europsku. Dakle, nikad ne bi pristali na entitetski referendum i on ne bi imao nikakav značaj. Ne bismo pristali ni na etnički referendum. Nema govora o podjeli BiH! Dodik bezveze priča. Nema on te snage. Bosnu i Hercegovinu nisu mogli podijeliti ni daleko jači i silniji od Dodika, pa neće ni on!
Ima ona stara arapska izreka: Psi laju, karavani prolaze. Mi više nemamo vremena da reagiramo na svaku provokativnu izjavu. Trebalo bi da svakodnevno polemiziramo i govorimo da bijelo nije bijelo. To su izjave koje nemaju nikakvog uporišta, nego on lupi, pa šta bude, i onda se ovdje u Sarajevu uzbuđuju zbog toga.
Nedavno, na jednom skupu intelektualaca kažu: Dodik ušutkao Bošnjake. Na jednu izjavu koju je Dodik dao Slobodnoj Evropi reagirao sam ja, a reagirao je i Bakir Izetbegovic. Onda isti ti intelektualci prigovaraju što se nasjeda na Dodikove provokativne izjave. Ne treba tome pridavati značaj. To je prazna priča koja nikako ne može postići ciljeve koje on promovira, pogotovo kad je u pitanju podjela BiH. Danas su mnogo jače bosanske snage od antibosanskih. Mnogo, mnogo jače i kad pogledamo stanje unutar BiH i kad pogledamo stanje u regiji.
Pa, ’92. je ovdje bilo sedam korpusa JNA sa podrškom Miloševićeve Srbije, a s druge strane Hrvatske sa Tuđmanom koji je, u najmanju ruku, asistirao Miloševiću, pa opet nisu mogli podijeliti BiH. A sada jedan Dodik misli da bi to mogao. Nema on taj kapacitet! Šta može uraditi? Maksimalno što može je da blokira rad institucija BiH, pokušavajući da dokaže da BiH nije moguća.

Mislite da je to ključni razlog neformiran ja Vijeća ministra?

TIHIĆ: Pa, sigurno je to jedan od razloga. Očito pokušava da na neki način izmori i međunarodnu zajednicu, ne bi li ona kazala: «Evo, BiH nije održiva». Ali, međunarodna zajednica osim pregleda situacije u BiH i nekih interesa vezanih za nju, ima i druge, šire, regionalne interese. Pristajanje na bilo kakva rješenja o podjeli BiH značilo bi doslovno lančanu reakciju, tj. podjelu Srbije, Kosova, Vojvodine, Rumunjske, Slovačke, Makedonije, tako da je priča o granicama i novim podjelama bilo koje vrste završena. Za takvu priču više nema podrške, nema podrške u Srbiji, a da ne govorimo dalje, jer to nije interes Srbije.

***

Govorimo o složenoj političkoj situaciji u BiH zbog tvrdih stavova SNSD-a i HDZ-a. Međutim, činjenica je da u Sarajevu isto tako postoje određeni problemi uzrokovani najviše od strane predsjednika SBB-a koji zloupotrebljavajući svoju dnevnu novinu konstantno plasira nove afere, proizvodi sukobe, pokušava razbiti koaliciju SDP-SDA… a sve krijući se iza interesa Bošnjaka. Koliko to destabilizira situaciju u Sarajevu, Federaciji, pa i u državi?

TIHIĆ: U jednom, uvjetno rečeno, većinski bošnjačkom političkom korpusu imamo probosanske snage koje se sukobljavaju sa određenim drugačijim političkim mišljenjima iz Republike Srpske i HDZ-a. Istovremeno, imamo jednu političku stranku koja, da tako kažem, s leđa udara na ove probosanske snage, pokušavajući da nas zabavi i zaokupi nekim našim unutarnjim razlikama, proturječnostima, da oslabi našu snagu u borbi za rješavanje ovih problema u BiH.
Zanimljiva je činjenica da ta stranka nikad ne dolazi u polemiku i sukob sa snagama koje su kočnica daljim procesima integracije države BiH i njenog puta prema EU. Je li iko ikada čuo da ta stranka polemizira i kritizira SNSD, Dodika ili Čovića? Naravno da nije! Nego, dok se mi borimo za BiH, oni nas udaraju sleđa. Tako radi peta kolona,.a oni to jesu u BiH. Mi u SDA smatramo da SBB, umjesto da se bori za BiH, proizvodi unutarbošnjačke sukobe, napada ličnosti, stvara nezadovoljstvo naroda i građana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*