Tihić: Dogovor Lagumdžije i Dodika je dogovor o razgradnji BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija da sinoćnji dogovor SNSD-a i SDP-a BiH o budućnoj saradnji predstavlja dogovor o “razgradnji Bosne i Hercegovine”, te da vodi procesu stvaranja “unije entiteta u Bosni i Hercegovine”.

To je, naglasio je Tihić, davnašnji cilj određenih politika iz RS-a. “Zbog očuvanja vlasti, praznih i bezvrijednih fotelja prodaje se država! To je jedna iracionalna i nerazumna politika, kao što je nerazumno sve što radi gospodin Lagumdžija od 2010. godine. Začuđujuća ja ova slijepa poslušnost cijele stranačke strukture u SDP-u. Uostalom, svi koji su drugačije mislili, njih više nema. Ostali su slijepi poslušnici”, tvrdi Tihić u za Anadoliju.

Dodik i Lagumdžija su jučer tijekom sedmosatnih razgovora u Sarajevu dogovorili niz političkih i ekonomskih rješenja za BiH. Kako izvještavaju domaći mediji većina rješenja odnosi se na prebacivanje nadležnosti sa države na niže razine vlasti, prvenstveno entitete.

Tihić dodaje da je SDP skupo, na štetu države BiH, kupio ostanak na vlasti.

“Sva rješenja u BiH, od Daytona do danas, do ovoga sporazuma išla su u smjeru jačanja države, prijenosa nadležnosti sa entiteta na državu, u većem ili manjem obimu. Prvi puta imamo proces dezintegracije države, i prijenosa nadležnosti sa države na entitete, te procese odustajanja od reformi koje smo teškom mukom proveli. To su reforme koje su često puta bile uvjet za potpisivanje određenih sporazum BiH kada je u pitanju put ka EU i NATO”, rekao je Tihić.

Prema dogovoru Dodik-Lagumndžija, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine treba korigirati tako da konkursnu proceduru za glavne tužitelje i zamjenike provodi ta institucija.

No, glavne tužitelje će imenovati zakonodavna tijela po prijedlogu državnih vlada, odnosno Vijeća ministara BiH, a s liste kandidata koju predloži VSTV.

“Dogovori oko pravosuđa predstavljaju direktan atak na državu, vladavinu prava i borbu protiv kriminala s ciljem da se tužiteljstva stave pod političku kontrolu i utjecaj, odnosno da se zaštite svoji kriminalci i svoj kriminal. Posebno kada imamo u vidu značaj tužiteljske funkcije u kaznenom sudskom postupak. Jer, tužitelj pokreće postupak, on predlaže pritvor, određuje težu ili blažu pravnu kvalifikaciju, izvodi dokaze, može se žaliti ili odustati od nekog postupka”, kaže Tihić.

Napominje da je dogovor oko VSTV udar na Ustav BiH jer “mi smo sporazumom entiteta prenijeli određene nadležnosti na državu”.

“Sada bi se prvo trebao poništiti taj sporazum između entiteta i države, pa tek onda da se nešto mijenja. I to dokazuje koliko su ta rješenja loša. Očito je da su ti lideri opterećeni krivičnim procesima ili, pak, njihove stranke”, navodi on.

Dodao je da dogovor dva lidera ide i u pravcu politizacije i državne službe, jer “onaj šef koji bude imenovan po političkoj liniji može svakog službenika u roku od šest mjeseci izbaciti s posla ukoliko ne provodi zamišljenu politiku te stranke ili tog pojedinca”.

Komentirajući dogovor Dodik – Lagumdžija o podjeli sredstava sa računa Elektroprijenosa BiH na način da se 100 milijuna KM dijeli na dva entiteta, a 156 milijuna usmjerava ka investicijskim projektima, Tihić je dodao da i taj dogovor ide izravno na štetu države.

“To je ugrožavanje jedinstvenog sustava Elektroprijenosa. Time se krši Energetska povelja, a što je bio jedan od uvjeta na putu BiH ka EU. Sredstva koja su trebala biti potrošena za jedinstven elektroenergetski sustav BiH i Elektroprijenos sada se rasparčavaju. Daje se 100 milijuna KM za pokrivanje nekih proračunskih rupa i političkih interesa, ali, opet, samo u entitetima”, smatra Tihić.

Prema njegovim riječima, dogovor o izmjeni Izbornog zakona BiH predstavlja katastrofu. Posebno iz kuta Bošnjaka.

Tihić vjeruje da su srpske i hrvatske političke stranke već dugo bile u procesu traženja bošnjačkih predstavnika koji će prihvatiti ono što oni žele.

“To je suprotno Aneksu 3. Daytonskog sporazuma. To je atak na fer i objektivne izbore koji su do sada uvijek, čak i od međunarodne zajednice, bili ocjenjeni kako korektni. Možete zamisliti kako bi se ova rješenja negativno odrazila na rezultate izbora u Srebrenici. Mi bi danas imali poništene izbore u Srebrenici, jer je pobijedio Bošnjak”, istakao je Tihić.

Tijekom susreta Dodik – Lagumdžija postignuto je niz rješenja koja bi mogla poboljšati bh. ekonomiju. Tako su dogovorene mjere za uvođenje reciprociteta za bh. firme kroz poboljšanje carinskih procedura, dogovorena je zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda u BiH za vrijeme prispijevanja istih u BiH, plavi dizel za poljoprivrednike.

Također, zabranjen je izvoza pšenice i kukuruza za vrijeme dospijeća onih koji primaju poticaje, pojednostavljivanje procedure registracije tvrtki, diferencirana stopa PDV-a i dugo što bi, ako se provede, moglo pomoći bh. privredi. Međutim, Tihić tvrdi da je i to priča za “zamazivanje očiju”.

“To je pokriće da bi se provelo sve što je dogovoreno i što u suštini predstavlja dogovor o razgradnji BiH i stvaranje unije entiteta, što je davnašnji cilj određenih politika iz RS-a. To su prazne priče. Taj dogovor o ekonomiji ništa novo ne donosi, nikakva zapošljavanja… Sve su to floskule”, kazao je Tihić.

On vjeruje da su srpske i hrvatske političke stranke već dugo bile u procesu traženja bošnjačkih predstavnika koji će prihvatiti ono što oni žele.

“Već dugo vremena, od 2006. godine, političari iz RS, a zadnjih godina potpomognuti HDZ-ovima, vode procese razgradnje BiH. Do sada, nisu mogli naći partnera u bosanskoj politici i zato su im propadale sve inicijative od ukidanja Zakona o sudovima i tužilaštvima, pa nadalje”, naglasio je čelnik SDA.

Ne boje se međunarodne zajednice Ne vjeruje da će međunarodna zajednica reagirati na ovaj dogovor i zaustaviti ga.

“Oni su, očito, svjesni da međunarodna zajednica neće intervenirati i da ima jednu pasivnu poziciju. Sve rade na mišiće. Oni sve to mogu provesti. Vidjeli ste da će ići u ubrzanu proceduru, bez prava na amandmane! SDA će se tome žestoko usprotiviti. Koristit ćemo sve mehanizme, pa i neke koje do sada nismo koristili da bi zaustavili sve ovo”, zaključio je Tihić. [Anadolija]

1 Comment

  1. Zanimljivo.Muhamedovci (bosnjaci kako se oni zovu).Bosna i Hercegovina nemoze ici putem normalni drzava.U sukobu stvorena je mrznja i zavist.Politiku koju zele sprovesti Muhamedovci, ta politika vuce nit iz Otomanskog doba. Stvoriti Bosnu i Hercegovinu na Svicarski oblik vladavino ili stvoriti uniju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*