Tihić: Dva HDZ-a prave vlast sa SDP-om, koji je sve učinio da ih izbaci iz vlasti

sulejman-tihicPredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija da jučerašnji dogovor u Bruxellesu o takozvanom elektorskom sustavu u procesu provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” vodi ravno u formiranje trećeg entiteta.

Rješenjem koje su ponudili predstavnici Evropske komisije (EK), načelno prihvatili predstavnici vladajuće “šestorke”, a dobacili predstavnici SDA, trebalo bi se riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“To je sporazum koji ide na štetu Bosne i Hercegovine i bošnjačkoga naroda. To se vidi i po zadovoljstvu Milorada Dodika nakon sastanka… To je gore od postojećeg rješenja, korak nazad u odnosu na daytonska rješenja. To su nova asimetrična rješenja gdje Republika Srpska (RS) ostaje jedna izborna jedinica a Federacija BiH ima deset izbornih jedinica. To je podloga za treći entitet samo na prostoru FBiH. To je nova diskriminacija, jer to znači da jedan glas u kantonima s hrvatskom većinom vrijedi kao pet glasova u kantonima s bošnjačkom većinom. Umjesto da formalno predstavnicima ‘ostalih’ bude omogućeno da budu kandidirani, cjeli sistem se postavlja u korist etničkog izbora. Napravljena je jedna nova diskriminacija u pokušaju da se otkloni jedna ranija diskriminacija”, rekao je Tihić u intervjuu za agenciju Anadolija, dodajući da je napravljena nova diskriminacija na štetu bošnjačkog naroda.

Ističe da će SDA učiniti sve što može kako bi se 11. travnja u Mostaru spriječilo nametanje ovakvog rješenja.

“SDA će učiniti što može, ali SDA ne može sama. Moraju se svi ustati, cijela javnost, vladine i nevladine organizacije, da se to zaustavi. Imamo šansu 11. travnja da se to riješi”, kazao je Tihić.

Komentirajući krizu vlasti u FBiH, Tihić ukazuje kako gotovo svakodnevno predstavnici nove parlamentarne većine u tom entitetu “gotovo plaču i mole međunarodnu zajednicu da im pomogne da preuzmu vlast”.

“Umjesto da se koncentriraju i kroz ustavne i zakonske procedure izvrše rekonstrukciju federalne Vlade. Imaju potrebnu parlamentarnu većinu, ali izgleda da ne znaju to provesti. Ili nekada, zbog žurbe da se nešto uradi preko i mimo zakona, gube vrijeme. To je sramota što oni rade. Pozivati se na međunarodnu zajednicu, a imati 56 zastupnika!? Neka završe taj posao. Ako znaju, ako su sposobni… No, zna se kakva je ustavna procedura, zašto vuku pogrešne poteze, zbog čega se to toliko razvlači. Ja ne znam je li to rezultat neznanja ili unutarnjih nesporazuma”, pita se Tihić.

Na podsjećanje kako predstavnici nove većine tvrde da blokade pravi SDA, te da zbog njih ne mogu ništa učiniti, Tihić odgovara da SDA nije napravila nijednu blokadu.

“Pozivanje na poštivanje Ustava, zakona i procedura ni u jednoj zemlji svijeta nije blokada. Ti koji su krenuli u taj postupak morali s znati kako se mijenja federalna Vlada i koje su procedure, te da se ne može raditi mimo Ustava i zakona”, podsjećajući da su nekoliko godina predstavnici HDZ-a BiH SDP-a blokirali izbor sudaca Ustavnog suda FBiH, a da je SDA tek sada pokrenula pitanje vitalnog nacionalnog interesa zbog Šahbaza Džihanovića kojeg zbog raznih hipoteka smatraju nepodobnim za poziciju suca Ustavnog suda FBiH.

Situacija u FBiH, priznaje, je dosta složena. Odgovornost za to, po njemu, snosi onaj tko je prouzročio ove procese i tko proizvodi krize.

“Dvije godine izbacuješ HDZ iz vlasti, a sada želiš da na jedan neustavan način uspostaviš neku novu parlamentarnu većinu. Normalno, to se odražava na rad federalne Vlade, rezultate, stanje u FBiH, rješavanje problema. Umjesto da se koncentriramo na reformu mirovinskog i zdravstvenog sustava, pitanja boračke prinadležnosti, bavimo se time tko će koga izbaciti iz vlasti. Bojim se da će stanje krajem mandata biti još teže nego na početku”, upozorava Tihić.

Upitan da li je imao pritisaka iz Ureda visokog predstavnika i međunarodne zajednice u BiH da bi SDA popustila i dozvolila da se formira nova vlast u FBiH, Tihić uvjereno tvrdi da takve pritiske ne bi nikada dozvolio.

“Mi imamo konzistentnu i principijelnu politiku. No, ne znam imali međunarodna zajednica uvijek takvu politiku. Oni često iz pragmatičnih razloga odstupaju od principa koji vrijede u njihovim zemljama, a ovdje primjenjuju nekakve balkanske principe. Jesam razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali to nisam smatrao pritiskom. Ja sam i predstavnicima međunarodne zajednice rekao da će naši izaslanici u Domu naroda FBiH glasati za bilo kojeg suca, osim ovog koji je sada kandiran. I umjesto da se postavi pitanje odgovornosti onih koji su kandidirali ovakvog kandidata (Džihanovića), postavlja se pitanje zašto SDA zaustavlja nešto što je normalno. I svi oni bi u svojim zemljama zaustavili takvu osobu da ne bude sudac Ustavog suda”, smatra Tihić.

Nadalje, Tihić naglašava da se OHR i strana veleposlanstva ne trebaju miješati u rekonstrukciju Vlade FBiH, a što se očekuje narednog tjedna.

“Jednom su se umiješali i spasili SDP i Lagumdžiju kada je u ožujku 2011. zamrznuta odluka Središnjeg izbornog povjerenstva. Ne bi bilo dobro da i sada reagiraju. Pokazali bi svoju pristranost. Pomogli bi SDP-u da uspostavi stanje za koje se ne zna do kada će trajati. Međunarodna zajednica treba inzistirati na poštivanju Ustava i zakona. Ne može se sada OHR miješati u pitanje rekonstrukcije Vlade FBiH, niti pitanje sudaca Ustavnog suda. OHR je, naime, tumač Daytonskog, a ne Washingtonskog sporazuma na čemu se zasniva Ustav FBiH. Oni nemaju mandat, nemaju ovlasti da to čine”, rekao je Tihić za agenciju Anadolija, tvrdeći da je rješenje da se dostavi prijedlog novih kandidata za suce Ustavnog suda BiH.

Osvrćući se na optužbe za pokušaj puča u Vladi FBiH, Tihić je rekao: “Izmjenom Poslovnika o radu Vlade FBiH ne oduzmaju se nikakve ovlasti premijeru. On ima ovlasti sazivati Vladu i starati se o provođenju odluka Vlade. Izmjene Poslovnika su donesene i stupaju na snagu tek onda kada premijer neće da saziva sjednicu Vlade FBiH da potpisuje odluke donesene na Vladi. Ova odluka ima za cilj da deblokira blokade kojima je izložena Vlada FBiH od strane premijera.”

Komentirajući najave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da će njegova stranka ići u opoziciju ukoliko se u ovoj sedmici ne deblokira proces rekonstrukcije federalne vlasti, Tihić veli da u to ne vjeruje.

“Gospodin Čović će ići u vlast dva mjeseca prije izbora ako mu se pruži šansa. Pustite tu priču, on to priča već dvije godine. Dva mjeseca prije izbora, ako bude imao šansu, ići će u vlast”, istakao je on.

Također, tvrdi kako su lažne i prijetnje predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije i funkcionera njegove stranke da će napustiti vlast.

“Lagumdžija neće nikada istupiti iz vlasti. S obzirom na sve ovo što radi, za njega bi bilo opasno da SDP izađe iz vlasti. Mislim na mnoge stvari, nepravilnosti i nezakonitosti. Ne treba brinuti, on će ostati u vlasti. Ali, moramo se svi ponašati u sklad sa Ustavom. Ne može SDP biti u vlasti, a blokirati rad federalne Vlade. Ne može premijer FBiH Nermin Nikšić ne stavljati na dnevni red imenovanje članova Nadzornog odbora JP “Autoceste FBiH” koji troši stotine milijuna eura. Vlada mora raditi u punom kapacitetu dok se ne promijeni. Dakle, blokade funkcioniranja federalne vlasti čini SDP preko premijera i ministara”, konstatira Tihić

“Zabrinut sam zbog ovih sporazuma koje je Lagumdžija potpisao sa Dodikom i Čovićem. Svi ti sporazumi znače manje države, jačanje entiteta i etničkog. To je suprotno i onome što SDP proklamira. Svi sporazumi koje sam potpisivao, a 12 godina sam na čelu SDA, uvijek su bili barem jedan korak više od Daytona. Ali, nikada manje. Svi ovi sporazumi koje potpisuje SDP, sve je to daleko ispod Daytona. Manje države i više entiteta”, tvrdi lider SDA, upozoravajući na važnost predstojećeg popisa stanovništva i sprječavanje mogućeg inženjeringa.

Tihić nije potpuno odbacio mogućnost formiranja nove većine, ako dva HDZ-a u BiH ili druge stranke, zaista odluče napustiti aktualnu “četvorku”.

“Dva HDZ-a prave vlast sa SDP-om, koji je sve učinio da ih izbaci iz vlasti, umjesto sa SDA, koja se uvijek zalagala da HDZ-ovi budu dio parlamentarne većine. SDP je činio sve i 15 mjeseci blokirao izbor Vijeća ministara BiH, želeći da HDZ ne bude u Vijeću ministara BiH. I Čović je napravio grešku. Učinio je sve što su od njega tražili SDP i Lagumdžija, smijenio ministre iz SDA, a Lagumdžija nikada nije izvršio svoju obavezu i uveo dva HDZ u vlast”, komentira Tihić. [Anadolija]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*