Tihić: Dva HDZ-a su prevršila mjeru, izlaz je u izvanrednim izborima

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da je organiziranje izvanrednih izbora iza Nove godina moguće rješenje za prevladavanje sadašnje plotičke blokade, za koju optužuje isključivo dva HDZ-a, tvrdeći da su njihovo ponašanje “prevršilo mjeru”.

“Ponašanje HDZ-a je prevršilo mjeru. Sad su spremni da u Vladi FBiH dati jedno hrvatsko ministarstvo SDP-u. OHR je za Vijeće ministara predlagao jednog ministra i predsjedavajućeg, a sad im dajemo dva ministra i oni ni to neće”, kaže Tihić i dodaje da je on popustio na Ministarstvu financija BiH da bi SDP-u pripalo mjesto ministra vanjskih poslova BiH.

HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 na posljednjem sastanku u Brčkom ponuđeno i više nego što su tražili, dok su SDP i SDA pristale na ponudu stranaka iz RS, ustvrdio je Tihić. “HDZ odbio ponudu koja je značila ispunjavanje svih njihovih zahtjeva kada je u pitanju sastav Vijeća ministara i kad su dobili i predsjedavajućeg i dva ministra”, rekao je Tihić u intervjuu Nezavisnim novinama.

Opisujući kako je propao sastanak u Brčkom, Tihić je rekao: “HDZ-ovi su dobili predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministra pravde, te ljudskih prava i izbjeglica. SDA i SDP su dobili ministarstva vanjskih poslova, sigurnosti, prometa i komunikacija, te ministarstvo odbrane. Stranke iz RS dobile su ministarstva financija, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te civilnih poslova. Kad smo ušli u fazu rasporeda zamjenika i čelnih pozicija institucija BiH, tu je HDZ rekao da se ne slaže da SDP dobije jednog zamjenika ministra i jednu trećinu rukovodećih hrvatskih pozicija u bh. institucijama. Pošto sve to mora biti riješeno u jednom paketu, i ministri i zamjenici, dogovor je propao.”

“Neko svjetlo u tunelu predstavlja realna mogućnost formiranja kantonalnih vlasti u SBK i HNK, što može biti poticaj za uspostavu vlasti na razini države. Međutim, istovremeno uvjetovanje formiranja vlasti rekonstrukcijom federalne vlade opet nas vraća na ovu poziciju, zbog čega sam manje optimist”, izjavio je Tihić.

Na primjedbu novinara da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka u Mostaru izjavio kako rekonstrukcija Vlade FBiH nije uvjet: Tihić je rekao: “Nije prethodni, ali jest naknadni uvjet. Otprilike, gospodin Čović, sa prdsjednikom HDZ 1990 Božom Ljubićem traži da predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, a i ja, damo obećanje da ćemo u narednih mjesec-dva izvršiti rekonstrukciju Vlade FBiH.”

Upitan hoće li se postići dogovor ili će se u tehničkom mandatu nastaviti do sljedećih izbora, Tihić je odgovorio: “Sve je moguće, ali je mala vjerojatnoća da će Vijeće ministara dočekati sljedeće izbore u tehničkom mandatu. Ako do Nove godine ne formiramo Vijeće ministara, tada bi već trebalo razmišljati o izvanrednim izborima. Mogućnst izvanrednih ili pak prijevremenih izbora nije predviđena u zakonu i to bi se moralo riješiti kao prethodno pitanje.”

Tihić je naglasio da nije “zagovornik ni prijevremenih ni izvanrednih izbora” te da ne misli da bi novi izbori bitno promijenili političke odnose u parlamentu”.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*