Tihić: Moj stav je odavno poznat, HDZ BiH i HDZ 1990 trebaju biti dio federalne vlasti

U mostarskom hotelu Bevandu je u utorak sastala su se izaslanstava HDZ-a BiH i SDA predvođena predsjednicima stranaka, Draganom Čovićem i Sulejmanom Tihiće. Nazočni su bili i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjednik GO HDZ BiH Slađan Bevanda, te predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić i Zijad Hadžiomerović, predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar.

“Ako se u iduća dva dana postigne dogovor oko formiranja vlasti u Srednjobosanskoj županiji, u petak 21. listopada, bit će održana sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru. U protivnom, ako se ne postigne dogovor u Središnjoj Bosni Skupština HNŽ-a neće biti održana”, kazao je u izjavi za novinare predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka.

“Nećemo dozvoliti da nas bilo tko ucjenjuje na bilo koji način, želimo bit konstruktivni do kraja. Postoje dvije paralele između dvije županije (HNŽ i HBŽ) koje su bile s paritetnim režimom i ako smo našli prostora i truda da u HNŽ-u postignemo dogovor između dva naroda ne vidim niti jednog razloga zašto to ne bismo uradili i u središnjoj Bosni”, kazao je Čović.

Zamoljen da komentira rad Vlade Federacije BiH, Čović je kazao kako nema reda u BiH dok se ne rekonstruira Vlada i to sukladno izbornim rezultatima. “Nema nikakve mogućnosti da mi smatramo kako Vlada FBiH radi dobro ili da išta radi dobro za BiH ako u njoj nisu predstavnici hrvatskog naroda koji su uvjerljivo dobili ove izbore. Naša želja je da do kraja godine izađemo s kompletnom strukturom vlasti koja može preuzeti odgovornost za BiH u iduće tri godine”, kazao je Čović.

U izjavi za novinare predsjednik SDA Sulejman Tihić je kazao kako su kada je riječ o dvije spomenute županije već u šestom mjesecu predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i on napravili okvirni dogovor oko formiranja vlasti.

“U HNŽ-u je već postignut konačan dogovor,u Središnjoj Bosni postoji još nekoliko neriješenih pitanja oko kojih bi dogovor trebao biti postignut u nekoliko idućih dana. Koliko je meni poznato riječ je o jednom ili dva ministarstva, upitno je hoće li ona pripasti SDP-u ili HDZ-u”, kazao je Tihić.

I on je komentirao mogućnost rekonstrukcije Vlade FBiH, naglasivši kako je njegov stav odavno već poznat i kako HDZ BiH i HDZ 1990 trebaju biti dio federalne vlasti.

Na sastanku u Mostaru razgovaralo se o problemima u funkcioniranju Grada Mostara. Bilo je riječi o saniranju stanja u javnim poduzećima koja su u gradskom vlasništvu, regulacijskim planovima i investicijama, te proračunu za narednu godinu.

“Oko većine pitanja o kojima smo razgovarali, a koja su vezana za probleme u Gradu Mostaru postigli smo dogovor. Jedan od naših zaključaka je da ne vidimo da Gradsko vijeće Grada Mostara ima bilo kakvih problema u zajedničkom radu kada je riječ o ove dvije stranke”, kazao je Čović.

Po Tihićevim riječima, tijekom današnjeg sastanka postoji veliki stupanj zajedničkog interesa da se riješe problemi u Gradu Mostaru.

“Ohrabrili smo naše predstavnike da idu u pravcu rješavanja problema u Mostaru. Znamo da svaka odluka traži kompromis, danas smo došli ovdje da pokažemo kako svi trebaju pokazati stupanj tolerancije, spremnosti za kompromis i dogovor.

Sva pitanja oko kojih smo danas postigli dogovor trebala bi biti usvojena do prvog mjeseca iduće godine, a proračun i ranije”, kazao je Tihić.

9 Comments

  • Jedno i zato nikad platforma neče posustat na ucjene oba HDZ.Platforma štiti interese svi stranaka i HSP jedne od potpisnica.

   • STA TI LAZNI PRAVASU MISLIS O GRADNJI ISLAMSKOG CENTRA U LIVNU,,
    NA MJESTU JEDNE MALE DJAMIJE PLATFORMASI TI GRADE ISLAMSKI CENTAR–DA LI CE TVOJ HVO SARAJEVO RECI NESTO–DA JE BLAZ KRALJEVIC ZIV,,SIGURNO GA LAZNI PRAVASKU GRADILI NE BI,,

    • HAHAHA HSP SARAJEVO JE STVARNOST KATOLIK I MOŽEŠ KUKATI DO ZORE I JA NISAM LAŽNI PRAVAŠ I HSP SARAJEVO JE SADA REALNOST U ŽUPANIJI SARAJEVSKOJ.NEMA VIŠE LAŽNI PRAVAŠA PO TEBI I PRIČAJ SVOJE BULOZE SAM SEBI KAO ČOVIĆ I LJUBIĆ.

     NEČE HRVATE SARAJEVSKE ŽUPANIJE ČOVIĆ NAZIVATI DEBILIMA JER POSTOJI POLITIKA IZLJEČENJA HRVATA U SARAJEVU OD 20 GODINA PROPALE POLITIKE HDZ BiH KOJI SNOSI VELIKI DIO KRIVICE ZA ODLAZAK HRVATA IZ SVOGA GRADA.POČINJEMO GOVORITI O POLITICI KOJA JE DOVELA HRVATE U NESTANAK SA SVOJI OGNJIŠTA.

 1. Kako to dva HDZ-a mogu biti krivi i za sve loše što Hrvati dožive u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci…, i za sve loše što se u Mostaru, Livnu, Tomislavgradu… dogodi onima koji nisu Hrvati? Je li još netko u BiH i za što kriv? Koliku to moć ta dva HDZ-a imaju?

  • HDZ je dovodio kadrove u Sarajevo a mladež u ovome gradu nema posla.U institucijama vlasti od 1995 do 2010 godine nisu mladež ovoga grada zapošljavali i večina tajnica dolazilo iz Središnje Bosne i Zapadne Hercegovine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*