Tihić: Nije dobro da se dva etnička bloka sastaju, a tu nema trećeg

Pred sastanak lidera SNSD-a, SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, koji je zakazan za srijedu u Mostaru, oglasio se predsjednik SDA Sulejman Tihić. On je ocijenio da će situaciju u BiH još više usložniti spomenuti sastanak stranaka, koje su nasuprot bloku od četiri stranke (SDP BiH, SDA, HSP BiH, NS Radom za boljitak) potpisnice tzv. Platforme.

– Generalno sam vjerovao da su etnički blokovi iza nas, rekao je Tihić novinarima u Sarajevu, prenijela je agencija Srna.

Prema njegovim riječima, pogotovo nije dobro kad se dva etnička bloka sastaju, a tu nema trećeg.

Govoreći o platformi za zajedničko djelovanje SDA, SDP-a BiH, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, Tihić je rekao kako se radi samo o polaznoj poziciji i da nitko ne živi u iluziji da će ono što je napisano biti u cjelosti provedeno.

– Normalno da smo i mi svjesni da dio toga neće moći bez suglasnosti jedne ili druge stranke ili Republike Srpske, ali o tome trebamo razgovarati, tragati za rješenjima koja će biti prihvatljiva za sve nas i rješenjima koja će osigurati dvije trećine glasova, zaključio je Tihić.

14 Comments

  1. Tihiću ni 1993 nije bilo trećega,pa svi znamo kako završi naš Blaž Kraljević,koji se borio za cjelovitu BIH

  2. HercegBosanski pod tim imenom su ubili 1993 godine Blaža Kraljevića sina i domoljuba ove zemlje.Nisu svi Hrvati samo glasali za HDZ BiH.Ima dosta Hrvata koji su svoje glasove dali drugim.Koliko je Hrvata glasalo za SNSD ili koliko je Srba dalo glas HDZ BiH na zadnjim izborima kako su Dodik i Čović dogovorili.

  3. Nisu svi Hrvati glasovali za HDZ, ali ih je za HSP glasovalo premalo da bi ta stranka i njezin prevrtljivi predsjednik mogli bilo što dogovarati u ime hrvatskoga naroda!

  4. Ko dolazi iz Lukavice i Istočnog Sarajeva da prodaju i kupuju u gradu.Svaki dan dolaze i možeš vidjeti.Ide narod iz Sarajeva u Lukavicu i ništa čudno.

  5. To su Srbi iz Kupresa,Bos Petrovca,Glamoča,Ključa,Drvara eto to su ti srbi,svi su oni glasali za Borjanu i HDZ po sporazumu Dodik – Čović.Pitanje je dana kda će neko o ovome progovoriti kao i što sad pričaju za dešavanjima tokom rata u BiH tj prodaji teritorije mislim na Posavinu…

  6. U Lukavici? I dođu ponekad u Sarajevo? Ima ih i u Čačku. Ali nema u Sarajevu, odnosno ima u zanemarivim tragovima.

  7. Ko prodade Posavinu i Hrvate iseli iz svoga rodnog kraja? ZNA SE STOŽERNA STRANKA I SADA IDE SDS I SNSD.

  8. @HSP – Terija ti baš ne drži vodu. Ako se znaš služiti internetom, otiđi na izbori.ba pa ćeš vidjeti kako stoje stvari. U Ključu je za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine HDZ dobio 21 glas, a za federalni parlament 9 glasova. U B. Petrovcu je dobio 10 glasova za parlament BiH, a za federalni 5 glasova…

  9. @HSP – Dodikovi se Srbi nisu baš iskazali u podršci HDZ-u. Možda su se radije opredijelili za jednu uškopljenu hrvatsku varijantu u vidu “ljutih” pravaša, tj. platformaša…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*