Tihić: Predložio sam da se članovi Predsjedništva biraju u Domu naroda

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je Srni da na sastanku političkih lidera 15. rujna u Sarajevu očekuje dogovor o pitanju popisa, raspodjeli vojne imovine i sustava državne pomoći. Na prethodnom sastanku, održanom u Mostaru 6. rujna, dogovoreno je da se njegovi i stavovi predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o tim pitanjima pismeno uobliče, da bi se na narednom sastanku mogli usvojiti, rekao je Tihić.

Kada je riječ o pitanju provođenje odluke “Sejdić Finci”, predsjednik SDA rekao je da su tu još različiti stavovi, ali da bi se i oni na narednom sastanku mogli približiti. “Rješavanje ta četiri pitanja uz dalje približavanje oko sastava Vijeća ministara bi značio jedan napredak”, ocijenio je Tihić.

Istakao je da je u vezi implementacije odluke “Sejdić Finci” na sastanku u Mostaru predložio rješenje iz “Travanjskog paketa” ustavnih promjena. “Osnova da bude ‘Travanjski paket’, hoće li to biti potpuno isto ili neke korekcije stvar je dogovora”, rekao je Tihić, pojasnivši da to rješenje ima Mišljenje Venecijanske komisije da je u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Riječ je o prijedlogu neizravnog izbora člana Predsjedništva BiH, gdje bi legitimni predstavnici naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH birali svog člana Predsjedništva, uz potvrdu Zastupničkog domu.

On je ocijenio neprihvatljivim prijedlog iz Republike Srpske o asimetričnom rješenju, po kjem bi u RS i dalje bio neposredan izbor jednog člana Predsjedništva BiH, bez navođenje etničke pripadnosti, dok bi se u Federaciji BiH birao na neki drugi način.

“U takvom rješenju postoje razne zamke i problemi koji bi se mogli javiti, kao to da ako se ne navede etnički predznak i u Federaciji BiH i u RS budu izabrani predstavnici iz srpskog naroda”, rekao je Tihić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*