Tihić u Beogradu otvara novo poglavlje suradnje BiH i Srbije

Izaslanstvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas je svoj posjet Beogradu započelo nizom susreta sa srbijanskim dužnosnicima, a glavni događaj svakako je bio susret predsjednika SDA Sulejmana Tihića s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

U dugom prijateljskom i otvorenom razgovoru sa predstavnicima SDA, srbijanski predsjednik ponovo je istakao da je strateški interes Srbije jedinstvena i cjelovita Bosna i Hercegovina, priopćeno je iz SDA. Zato nikada nećemo podržati nikakve odluke koje bi bile na štetu njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, izjavio je Tadić.

Tadić je također kazao kako Srbija podržava unutarnji dijalog i na njemu uređene odnose u Bosni i Hercegovini. Iskazao je spremnost svoje zemlje za intenziviranje bilateralne suradnje u svrhu bržeg i efikasnijeg rješavanja otvorenih pitanja.

Borba protiv organiziranog kriminala i neophodnost kako bilateralne tako i regionalne suradnje na tom planu bila je posebno značajna tema današnjih razgovora. Tihić i Tadić još jednom su potvrdili spremnost i opredijeljenost za beskompromisnu borbu protiv organiziranog kriminala kao najveće pošasti društva. Pritom je, smatraju oni, neophodna bezuvjetna suradnja ne samo između Bosne i Hercegovine i Srbije, već na nivou regiona i šire.

Na početku posjeta Sulejman Tihić, predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te Šemsudin Mehmedović, potpredsjednik stranke i zastupnik u Zastupničkom domu bh. parlamenta sastali su se s predsjednicom Narodne skupštine Srbije Slavicom Đukić- Dejanović.

Dopredsjedavajući Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović razgovarao je s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem.

Zamjenik predsjednika SDA i načelnik Općine Vogošća Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA i RS-a Adil Osmanović, te član Predsjedništva SDA i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo položili su cvijeće na grob premijera Zorana Đinđića.

Predstavnici SDA također su se sastali s ministrom u Vladi Srbije Sulejmanom Ugljaninom i bošnjačkim zastupnicima u srbijanskoj skupštini.

U priopćenju SDA ističe se da kompletan posjet protječe u znaku otvaranja novog poglavlja suradnje u bilateralnim odnosima. Europska perspektiva i članstvo u Europskoj uniji je cilj i budućnost obiju zemalja – Bosne i Hercegovine i Srbije. Do ovoga cilja ćemo lakše i brži svi doći ukoliko surađujemo i ispunjavamo postavljene uvjete, rečeno je tokom današnjih razgovora, priopćeno je iz SDA.

Nakon Beograda, delegacija SDA uputit će se prema Novom Pazaru, gdje će sutra boraviti u jednodnevnom posjetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*