Tihić: Stanje u BiH bilo bi daleko teže da nije bilo Hrvatske

kosor-tihic Predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor sa suradnicima sastala se u petak u središnjici HDZ-a s izaslanstvom Stranke demokratske akcije (SDA), koje je predvodio njezin predsjednik Sulejman Tihić. Na sastanku je dogovoreno da će HDZ i SDA kao najjače stranke u svojim zemljama, koje su ujedno i članice Europske pučke stranke, osnažiti bilateralnu suradnju te da će pokrenuti inicijativu za sklapanje Sporazuma o posebnim odnosima između Hrvatske i BiH.
Jadranka Kosor izrazila je zadovoljstvo što se susret dogodio istog dana kad je objavljen ulazak BiH u Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), čemu je pridonijelo i zauzimanje Hrvatske. Podsjetila je pritom na svoj nedavni susret s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Pragu, kada mu je kazala da Hrvatska podržava ulazak BiH u NATO i što brže uključenje u MAP i ustvrdila da na to ne treba gledati kao na nagradu nego kao obvezu za provođenje reformi. Ponovila je da se Hrvatska zauzima za jedinstvenu BiH triju konstitutivnih naroda s istim pravima za sve njezine građanke i građane.
Tihić je hrvatskoj premijerki zahvalio na zauzimanju da BiH bude primljena u MAP, a govoreći o najavljenom sporazumu o posebnim odnosima, podsjetio je da Daytonski sporazum predviđa da Hrvatska takav sporazum sklapa s Federacijom BiH kao entitetom. “Naše dvije države su upućene jedna na drugu, jedni bez drugih ne možemo i smatramo da naši odnosi zaslužuju poseban tretman”, kazao je Tihić. Govoreći o ustavnim promjenama koje se planiraju u njegovoj zemlji, istaknuo je da BiH treba i dalje biti država ravnopravnih naroda i izrazio uvjerenje da će Hrvatska i dalje davati podršku procesima izgradnje multietničkog društva u kojem će razlike biti prednosti, a ne razlog sukobljavanja.
“Već dugo smo svjedoci jedne zrelije hrvatske vanjske politike u ovom pravcu, a mi kao dvije najveće političke stranke moramo dati dodatnu potporu da se ti odnosi dalje unaprjeđuju”, rekao je Tihić. Na pitanje kako komentira nedavni govor hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u Domu naroda BiH, Tihić je kazao da je Josipović rekao ono što je smatrao da treba reći. “Imamo pozitivan stav prema svim izjavama koje dolaze iz Hrvatske, a koje znače priznanje BiH, njezinih granica, suvereniteta i integriteta”, dodao je Tihić, a upitan slaže li se s Josipovićevom tvrdnjom da je i Hrvatska odgovorna za stradanja u BiH, pojasnio je da ne želi komentirati ono što je hrvatski predsjednik rekao.
“Ja mogu samo reći da kad je u pitanju Hrvatska, i u najtežim vremenima koja su bila, da bi stanje u BiH bilo daleko gore i teže da nije bilo Hrvatske, koja je primila stotine tisuća izbjeglica, da nije bilo pomoći koju je dala u BiH, a na kraju i u oslobođenju BiH temeljem sporazuma između predsjednika Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića”, kazao je Tihić. Upitan za komentar deklaracije kojom je Srbija osudila zločin počinjen 1995. u Srebrenici, Tihić je kazao da je riječ o važnom koraku Srbije u suočavanju s istinom kad se radi o Srebrenici i BiH, a iako se u deklaraciji ne spominje da je riječ o genocidu, kako je presudio Međunarodni sud pravde, podsjetio je da se ipak spominje ta presuda koja jasno govori i o počiniteljima zločina i broju žrtava.
Tihić je Jadranku Kosor pozvao da nazoči proslavi 20. godišnjice osnutka SDA, koja će se održati u lipnju u Sarajevu, te je za tu prigodu dogovoren idući susret vodstava dviju stranaka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*