Tihić: Susret Füle – Dodik je loša poruka EU-a državi BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je za agenciju Anadolija da odluka europskog povjerenika za proširenje Stefana Füle da svoj posjet Bosni i Hercegovini započne večerašnjim susretom s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu predstavlja “lošu poruku Europske komisije kada je u pitanju odnos prema državi BiH”.

U planu Fülea posjeta, podsjeća Anadolija, ne spominje se susret s članovima Predsjedništva BiH. Füleovi saradnici su bh. diplomatima izrazili žaljenje “što ovaj put nije bilo moguće organizirati sastanak s trojicom članova Predsjedništva BiH za što je jedini krivac nedostatak vremena”.

“To je loša poruka jer se daje prioritet jednom entitetskom lideru u odnosu na Predsjedništvo BiH”, rekao je Tihić.

Tihić ističe da je u odnosu na sastanak bh. čelnika u Bruxellesu koncem lipnja ove godine u Bosni i Hercegovini napravljen korak unazad.

“Nismo ispunili obećanje vezano za provođenje presude u slučaju ‘Sejdić-Finci’. Činjenica je da se nalazimo u pokušajima da napravimo nekoliko koraka unazad kada je u pitanju državna služba, pravosuđe, javne nabave, Elektroprijenos, Izborni zakon BiH… Mislim da se BiH nalazi u goroj situaciji nego u vrijeme sastanka u Bruxellesu krajem lipnja. Ovdje imamo na sceni pokušaje odustajanja od reformi koje su bile preduvjet da dođemo u fazu u kojoj se sada nalazimo kad je u pitanju put ka EU”, rekao je Tihić.

Najavio je da će Füle “ukazati na pokušaje da se ponište procesi reformi koje smo zajedno vodili sa Europskom unijom”.

S druge strane, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je iznio optimizam pred susret s Füleom.

“Sedam stranaka pozvano je na razgovor koji ćemo u utorak imati s povjerenikom EU-a za proširenje Štefanom Füle, i vjerujem da ćemo mu dati ohrabrenje te do kraja ožujka provesti odluku u slučaju `Sejdić-Finci` kako bi se otvorio kandidatski status za BiH”, izjavio je Čović novinarima. [Anadolija]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*