Tihić: Većina mora biti etnička, a ne samo matematička

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas da se ova stranka zalaže za formiranje parlamentarne većine na razini BiH koja će uključivati “uglavnom sve pobjedničke stranke i neophodnu podršku iz entiteta, te koja će osigurati adekvatnu etničku zastupljenost konstitutivnih naroda”.
“Parlamentarna većina koja se uspostavi mora imati etničku većinu, a ne samo matematičku”, rekao je Tihić novinarima u Sarajevu nakon sastanka predstavnika političkih stranaka. Stav SDA da u vlasti treba da učestvuju oba HDZ-a, naglasio je Tihić.

Tihić drži da je važno, koliko je to moguće, da iste političke stranke čine vlast na nivou BiH, entiteta i kantona, jer bi se time osigurala njihova veća efikasnost.

Kada je riječ o platformi koju su potpisali SDA, SDP, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak, Tihić je rekao kako je svjestan da platforma nije prihvatljiva za sve stranke. “Smatramo da parlamentarna većina koja se uspostavi treba delegirati svoje predstavnike pa da uradimo zajedničku platformu, zajednički nazivnik o čemu se možemo svi saglasiti”, rekao je lider SDA.

1 Comment

  1. Muslimanska (bosnjacka) elita vrtise u krugu Bosne. Nemadu pogled buducnosti. Vrtese oko Bosne koja je kao univezarno kljuse. U toj zamisli odbacuju sve ono sto nije u njihovom pogledu. Sa tkvom politikom Bosna i Hercegovina nema buducnosti. Bivsa drzava pod vodstvom Srpska hegemonalne politike, doslo je do razlaza.MZi USA uskoro poceti ce stvarati novu koncepciju o Bosni i Hercegovini. Muslimanska (bosnjacka) politika, pokazala sliku i nalicje i upravljnja B i Hercegovinom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*