Tijelo Kim il-Jonga izloženo u staklenom sanduku FOTO/VIDEO

Tijelo umrlog lidera Sjeverne Koreje Kim Il-Jonga izloženo je danas u staklenom sanduku, dok se ožalošćeni okupljaju na trgovima da mu odaju poštu. Državna televizija prikazala je snimke preminulog vođe u sanduku okruženom vijencima, čije je tijelo prekriveno crvenom prostirkom, a glava mu je na bijelom jastuku.

U zemlji u kojoj je proglašen 11-dnevni period žalosti zastave su spuštene na pola koplja u vojnim bazama, školama, tvornicama, firmama, farmama i javnim zgradama. Ulice Pjongjanga su tihe, ali se veliki broj ljudi plačući okuplja na trgovima i ulicama odajući poštu Kimu.

Tijelo Kim Jong Ila izloženo je memorijalnoj palati Kumsusan, mauzoleju gdje je balzamirano tijelo njegovog oca osnivača nacije Kim Il Sunga izloženo u staklenom sarkofagu od njegove smrti 1994. godine. Državni pokop obavit će se 28. 12.

Kim Jong Un, trećin sin umrlog predsjednika i njegov nasljednik, obišao je sanduk zajedno sa visokim vojnim i zvaničnicima Radničke partije, gdje su održali “svečanu ceremoniju”.

Prema državnoj televiziji, Kim je umro od srčanog udara uzrokovanim prekomjernim radom i stresom u 69. godini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*