Times: Njemačka je ponovno u ratu s Europom, cilj je prekrajanje granica

Britanski Times žestoko je kritizirao njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog njezina protivljenja izdavanju zajedničke obveznice koja bi, po nekim mišljenjima, spasila euro i eurozonu.

“Ako je rat nastavak politike drugim sredstvima, onda je Njemačka ponovno u ratu s Europom, jer njemačka politika ima ciljeve koji imaju obilježja rata – prekrajanje granica i podčinjavanje drugih naroda”, piše Times. Londonski dnevnik optužuje njemačku kancelarku Angelu Merkel da je povela ekonomski rat protiv eurozone jer ne želi ni čuti za uvođenje euroobveznica, objavio je portal Danas.hr.

“Iako je tvrdila da će poduzeti sve radnje da spasi euro, Merkel tvrdoglavo odbija poduzeti odgovarajuće mjere za njegov spas. Dapače, još je pozvala i europske institucije da ne poduzimaju akciju”, piše Times.

Britanci nude rješenje krize u tri koraka. Prvi korak je da Europska središnja banka kupi državne obveznice, što bi vratilo financijsku stabilnost na tržištima. Drugi korak je vratiti dugoročnu solventnost izdavanjem novih obveznica, za koje će zajednički jamčiti cijela eurozona – euroobveznice.

Zadnji, treći korak bio bi da se poboljša koordinacija ekonomskih politika u svih 17 zemalja eurozone, što bi dovelo do ponovnog gospodarskog rasta, a dugovi u prezaduženim zemljama tad bi se lako mogli restrukturirati. To bi osiguralo da se sadašnja kriza ne ponovi.

“Blokiranjem prvih dvaju koraka, Njemačka jamči da neće uspjeti ni treći”, komentira Times.

No, dok britanski dnevnik žestoko napada Njemačku, kancelarka Merkel još jednom je istaknula da ne želi ni čuti za zajedničke euroobveznice i upozorila da one nisu ništa drugo nego “udruživanje duga”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*