Radnici Tiskare će tiskati Vjesnik kako bi mu napakostili?!

List Vjesnik ipak će se danas tiskati u Tiskari Vjesnik, potvrdili su poslijepodne i u Sindikatu grafičara Hrvatske i Radničkom vijeću Vjesnika.

“Štrajkaški odbor odlučio je da će se i Vjesnik danas tiskati u Tiskari, nadajući se da će tijekom ovog tjedna Ministarstvo gospodarstva zajedno s Hrvatskim fondom za privatizaciju iznaći način za financijsku konsolidaciju Tiskare i dobiti odgovor što dalje s dnevnim listom Vjesnik”, izjavio je poslijepodne Hini predsjednik Sindikata grafičara Stjepan Kolarić.

Taj je sindikat jutros započeo jednodnevni selektivni štrajk u Tiskari Vjesnik najavivši da će tiskara raditi za sve nakladnike, osim za Vjesnik, no poslijepodne je ipak odlučeno da će se tiskati i dnevni list Vjesnik.

List Vjesnik sutra bi se i bez te odluke ipak pojavio na kioscima, budući da je bilo dogovoreno tiskanje u jednoj drugoj zagrebačkoj tiskari, a iz jedne izjave Aleksandra Žaje, sindikalnog povjernika u Tiskari Vjesnik, može se zaključiti da je upravo to, a ne neki dogovor o daljnjoj sudbini lista, razlog naglog prekida štrajka. Žaja je, naime, za Lider izjavio: “Odlučili smo malo napakostiti Vjesniku dopustivši da se sutrašnji broj tiska kod nas jer se on već dogovorio s drugom tiskarskom kućom. Ističem da ne radimo ništa protiv zaposlenih u Vjesniku, samo želimo reći javnosti u kojoj se situaciji Tiskara našla.”

“Dobili smo neslužbenu informaciju da je postignut dogovor o šestomjesečnom prijelaznom razdoblju za rješavanje slučaja Vjesnika koji će se i dalje tiskati”, kazala je Hini Matković, dodavši kako se još uvijek ne zna tko će biti izdavač lista.

Sada su to Narodne novine press, tvrtka kćer Narodnih novina, čiji je Nadzorni odbor sredinom lipnja odlučio da od 1. srpnja više neće izdavati Vjesnik. Predsjednica RV-a Vjesnika Matković zadovoljna je što će list sa 70-godišnjom tradicijom i dalje izlaziti.

“U redakciji smo svi složni da Vjesnik zaslužuje šansu i zadovoljni smo jer je to prepoznato, no tek sada je pred nama velik posao”, kazala je, istaknuvši da će se i dalje zalagati za donošenje zakona o Vjesniku kao javnom glasilu.

Sindikat grafičara Hrvatske je početkom lipnja za danas najavio jednodnevni štrajk u Tiskari Vjesnik i Narodnim novinama i od Vlade zatražio da riješi financijske probleme u koje su te tvrtke upale zbog gubitaka dnevnog lista Vjesnik. Sindikat od Vlade traži financijsku konsolidaciju Tiskare, odvajanje Vjesnika od Narodnih novina te donošenje transparentne odluke o daljnjem financiranju i sudbini lista Vjesnik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*