Tiskara Vjesnik u štrajku, ali su novine ipak stigle na kisoke

Radnici Tiskare Vjesnik počeli su jučer ujutro generalni štrajk zbog neisplate dviju plaća za srpanj i kolovoz, što je u vrlo delikatnu situaciju dovelo izdavače novina u Hrvatskoj, posbeno EPH, Tiskarina najvećeg klijenta.

Ipak, novine su se i danas pojavile na kosicima: Jutarnji list i Sportske novosti jučer su se tiskali u dva grada: u Splitu i Rijeci, i to u tiskari Novog lista, te tiskari Slobodne Dalmacije.

Iz tiskare Novog lista novine su išle u distribuciju za Istru, Rijeku, Kvarner i otoke, te Sloveniju i središnji dio Bosne i Hercegovine. Na jugu, iz tiskare Slobodne Dalmacije novine su se distribuirale za Hercegovinu, cijelu Dalmaciju i otoke, Slavoniju i središnju Hrvatsku, pišpe jutarnji.hr.

“Kako bismo što brže obavili posao, iz Splita smo novine za središnju Hrvatsku slali kamionima nosivosti 3,5 tone jer jedino ti kamioni mogu voziti autocestom brzinom većom od 80 kilometara na sat. Svakih sat vremena kretao je jedan kamion, a ukupno ih je za Zagreb išlo pet”, rekao je Saša Milinović, direktor razvoja, informatike i tehnologije EPH.

Dalje su se novine pretovarale za Slavoniju, a za središnju Hrvatsku distribucija se obavljala u centralnom distribucijskom skladištu Tiska na Žitnjaku.

Osim dnevnih novina, revijalna izdanja morala su se prilagoditi novonastaloj dramatičnoj situaciji. Prilog Studio, primjerice, tiskao se u Vjesniku prije štrajka pa ga je trebalo ga je dalje poslati u Split i Rijeku na umetanje u novine, pa natrag u Zagreb za distribuciju po cijeloj Hrvatskoj. Međutim, štrajkaški odbor nije dopustio da Studio izađe iz pogona Vjesnika.

Subotnji prilog Jutarnjeg lista, šoping-vodič Gloria In tiska se u Novom Sadu, prelazi granicu i carinu, dovozi se u Split i Rijeku na umetanje i distribuira se po Hrvatskoj, dok će se nedjeljni prilog Like! najvjerojatnije tiskati u Sarajevu.

Jutarnji.hr ističe da takav način poslovanja dovodi u nezavidnu poziciju EPH i da su zbog toga novinarima rokovi dodatno skraćeni, a komplicirani postupak tiska i distribucije dodatno poskupljuje troškove distribucije za 70-ak tisuća kuna dnevno.

Do kada će štrajk trajati, nitko ne zna, jer 347 radnika ne odustaje od svojih zahtjeva, a osim zaostalih plaća traže i povlačenje odluke o ukidanju kolektivnog ugovora i hitno donošenje trajnog rješenja za budućnost Tiskare.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*