Titova "Galeb" za Grad Rijeku je rupa bez dna

Bivša Titova jahta “Galeb” pokazala se kao rupa bez dna za Grad Rijeku, budući da će samo za troškove operativnog veza u ovoj godini iz gradskog proračuna biti plaćeno 617 tisuća kuna, piše riječki “Novi list”, koji je ovaj podatak pronašao u natječaju koji je ovih dana objavljen na službenim stranicama Grada Rijeke. Natječaj je, piše “Novi list”, samo formalnost koju propisuje zakon o javnoj nabavi, a u pitanju su troškovi veza koje će Grad Rijeka platiti brodogradilištu “Viktor Lenac” za razdoblje od studenog prošle do kraja ove godine.

List podsjeća da ovaj ruinirani brod još od 2000. godine trune na vezu u “Viktoru Lencu”, nakon što je bivši vlasnik, američki Grk John Paul Papanicolau, odustao od preuređenja, vjerojatno zbog financijskih problema, a Grad Rijeka postao je njegovim vlasnikom ujesen prošle godine, kada ga je na sudskoj dražbi kupio za 150 tisuća dolara.

Inače, hrvatsko Ministarstvo kulture, na inicijativu riječkog Konzervatorskog odjela, 2007. godine ovu je nekadašnju Titovu jahtu stavilo pod status i zaštitu kulturnog dobra RH, a Grad Rijeka je prije dvije godine platio oko pola milijuna kuna za najnužniju sanaciju “Galeba”. U siječnju ove godine stručnjaci “Viktora Lenca” utvrdili su da je trup broda u iznenađujuće dobrom stanju.

“Novi List” iz ureda gradonačelnika doznaje da Grad Rijeka čeka da Ministarstvo kulture, s obzirom na to da se radi o kulturnom dobru RH, odredi uvjete i kriterije pod kojima će se “Galeb” moći preurediti, nakon čega će se pristupiti izradi projekta rekonstrukcije, a time i buduće namjene Titovog “Galeba”.

Brod “Galeb” dugačak je 116,7 i visok 8,75 metara, gaz mu je 5,9 metara, a nosivost 1930 tona. Izgrađen je 1938. u brodogradilištu Ansaldo u Genovi kao teretni brod, a kako jedan od tada najbržih teetnjaka u svijetu, prevozio je uglavnom banane. Potopljen je u Drugom svjetskom ratu, a nakon rata je uređen kao putnički brod za Titove potrebe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*