Tko šljivi sudove: U Federaciji BiH je nije provedeno čak 19 presuda Ustavnog suda!

Federalne vlasti nikada nisu provele čak 19 presuda Ustavnog suda Federacije BiH što upućuje na zabrinjavajući zaključak o tome u kojoj mjeri se godinama ne poštuje sudska vlast u ovom entitetu, piše Dnevni avaz.

Avaza piše da je ovaj podatak iznesen nedavno na sjednici federalnog Parlamenta, ali da je iz Ministarstva pravde FBiH dobio podatke o sedam neizvršenih presuda, dok za ostalih 12 nije uspio dobiti precizne informacije. Neke od ovih sedam presuda Ustavnog suda FBiH datiraju još iz 2006. godine.

Prema presudi Ustavnog suda od 14. travnja 2009. godine utvrđeno je da je Zakonom o šumama povrijeđeno pravo općina na lokalnu samoupravu. Parlamentu Federacije data je mogućnost da, kao prijelazno rješenje, u konzultaciji sa Savezom općina i gradova FBiH, usuglasi Zakon s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o načelima lokalne samouprave u FBiH. Rok za izvršenje ove presude bio je 27. studenoga 2009.

Presudom Ustavnog suda FBiH od 23. ožujka 2011. godine utvrđeno je da se Uredbom o šumama povređuje pravo općine Konjic na lokalnu samoupravu, jer BiH nije imala ustavni i zakonsku osnovu da tom uredbom uređuje oblast šumarstva.

Opet je Parlamentu FBiH ostavljeno šest mjeseci da je provede, ali uzalud.

Ustavni sud FBiH je 5. travnja 2011. godine presudio i da je neustavna Uredba o plaćanju troškova medicinskog vještačenja iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja. Izmjene i dopune Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja su u formi nacrta prošle oba doma Parlamenta FBiH, ali federalno Ministarstvo rada i socijalne politike do danas nije izradilo odgovarajući prijedlog.

Izmjenama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, kako je utvrđeno presudom Ustavnog suda FBiH od 15. prosinca 2009. godine, povrijeđeno je pravo na lokalnu samoupravu sarajevskih općina Stari Grad i Novo Sarajevo. Političke trzavice sa usvajanjem odgovarajućih izmjena postojećeg zakona traju do danas.

Među neizvršenim presudama su i one iz 2008. godine o neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova FBiH, te o odredbama Zakona o inspekcijama u FBiH. Međutim, do danas nije provedena ni odluka o meritumu vezana uz neustavni Zakon o grbu i zastavi Federacije BiH iz 2006. godine.

Šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Đonlagić ističe da podaci do kojih je došao govore o tome da do danas nije provedeno 14.350 sudskih odluka i presuda koje je donio Općinski sud u Tuzli.

“Imamo 114.039 neriješenih predmeta Općinskog suda Zenica, te 827.930 neriješenih predmeta Općinskog suda Sarajevo. To je ogromna šteta, koja se mjeri desetinama milijuna maraka i sigurno je ozbiljno dalekosežna”, upozorio je Đonlagić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*