To je Hrvatska: Varala na plaći, a saborski odbor je ipak želi za pučku pravobraniteljicu

ivana-goranicIvana Goranić, ravnateljica Pravosudne akademije, jedna od dviju kandidatkinja koje su prošlog tjedna ušle u najuži izbor za novu pučku pravobraniteljicu, protuzakonito je dvije i pol godine primala plaću od oko 28.000 kuna bruto.

Da je iznos plaće ravnateljice Pravosudne akademije protuzakonit te da su protuzakoniti i dodaci i stimulacije na plaću koje je dijelila nekima od zaposlenika te ustanove, stoji u inspekcijskom nalazu Ministarstva pravosuđa koji je obavljen od 11. do 17. rujna prošle godine, piše Jutarnji list, ističući da posjeduje presliku tog nalaza.

Bez obzira na to, saborski odbor za Ustav na sjednici održanoj prošlog tjedna tajnim glasovanjem Ivanu Goranić ocijenio je kao najbolju od 12 kandidata koji su se javili na ponovljeni natječaj za pučkog pravobranitelja. Njoj su članovi toga odbora dali 8, a drugoplasiranoj kandidatkinji, predsjednici hrvatskog ureda UNICEF-a, Lori Vidović 6 glasova.

U inspekcijskom nalazu Ministarstva pravosuđa upozorava se da najveći zakonom propisani koeficijent za obračun plaće zaposlenih u javnim službama iznosi 3,50, a plaća Ivane Goranić dvije i pol godine obračunavana je i isplaćivana po koeficijentu 5,12.

Da je plaću stavila u zakonske okvire, Ivana Goranić mjesečno bi mogla dobivati najviše oko 20.000 kuna bruto, ističe Jutarnji list.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*