To je njima borba dala: Novinari HTV-a neće smjeti izražavati mišljenje na blogovima i Facebooku

“Nitko od urednika i novinara ne smije koristiti društvene mreže i blogove za izražavanje stavova koji štete tvrtki ili koji dovode u pitanje neovisnost i nepristranost”, stoji u smjernicama koje bi HRT trebao implementirati u Etički kodeks koji je u izradi.

Zaposlenici Hrvatske radio televizije dobili su naputak “s vrha” da počnu apstinirati na Facebooku kad je riječ o statusima i postovima koji se odnose na ono što se tiče kuće u kojoj rade. Vijest je to koju je objavio Novi list, ali koju iz Službe za odnose s javnošću HRT-a nisu potvrdili.

Tvrde kako urednicima nije poznat takav nalog od ravnatelja HRT-a, ali ne negiraju da je želja Uprave da se u Etički kodeks HRT-a implementira i takvo ograničenje novinarske slobode. Pritom navode kako je krovna europska organizacija javnih televizija (EBU) izdala smjernice koje se trebaju implementirati u Etički kodeks.

“Svaki član naše tvrtke, osobito voditelji, reporteri, dopisnici i urednici, svjesni su činjenice da će u svemu što rade, pišu ili objavljuju biti izravno povezani s tvrtkom. Ponašat će se u skladu s tim. Nitko od urednika i novinara ne smije koristiti društvene mreže i blogove za izražavanje stavova koji štete tvrtki ili koji dovode u pitanje neovisnost i nepristranost. Nitko ne smije otkrivati one informacije koje se tiču samo tvrtke. Politiku tvrtke komentirat će samo ovlaštene osobe”, stoji u smjernicama.

S HRT-a, pak, po ovom pitanju dodaju kako je Etički kodeks u izradi, te da smatraju da iznošenje i komentiranje “internih događanja, poteškoća pa čak i poslovnih tajni na društvenim mrežama, najblaže rečeno nije u skladu s dobrom poslovnom kulturom”.

Dodaju kako takvom odlukom slobode i prava djelatnika HRT-a ovime ni u kojem segmentu neće biti ni najmanje narušene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*