Tomašević: Vehabije izazivaju zabrinutost kod mnogih katolika, kardinal to stalno govori

Katolici u Bosni i Hercegovini objektivno imaju razloga biti zabrinuti zbog nekih pojava u toj zemlji a jedna od njih je svakako i prisutnost pristalica vehabijskog pokreta, izjavio je Hini Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, komentirajući činjenjicu da je Islamska zajednica BiH oštro napala vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića zbog njegova ponovljenog upozorenja na opasnost koju mogu predstavljati vehabije u toj zemlji.

Kardinal Puljić je za nedavnog boravka u Australiji tijekom posjeta katoličkoj humanitarnoj organizaciji “Pomoć crkve u nevolji” izjavio kako je, među ostalim, zabrinut zbog činjenice da u BiH ima između tri i pet tisuća vehabija koji nastoje steći utjecaj u društvu. Kako je prenijela agencija ACN News a citirali mediji u BiH, vrhbosanski je nadbiskup izjavio da nitko nema hrabrosti poduzeti bilo što da bi ih spriječio u takvim nakanama.

Također je podsjetio na rastuću islamizaciju u BiH temeljenu na petrodolarima iz zemalja poput Saudijske Arabije a pri tom je ukazao i na nepovoljni položaj u kojemu su katolici u BiH.

Rijaset (poglavarstvo) Islamske zajednice u BiH je na ova kardinalova upozorenja reagirao priopćenjem u kojemu je vrhbosanskog nadbiskupa optužio za dvoličnost tvrdeći kako jedno govori u BiH a drugo izvan njenih granica.

“Kardinal je otišao u Australiju da optuži svoj grad, svoju zemlju i svoje susjede Bošnjake zbog toga što podižu džamije i zbog toga što među njima ima između tri i pet tisuća vehabija ali državna vlast nema hrabrosti da ih ‘očisti’ kao što su imale one vlasti što su očistile Bošnjake iz prozora, Stoca, Mostara, Čapljine, Livna…”, stoji u priopćenju.

Ivo Tomašević je ovo komentirao podsjećajući na činjenicu da je kardinal Puljić zabrinutost vjernika pojavom vehabija opetovano isticao i ranije tijekom susreta s predstavnicima Islamske zajednice uključujući reisa Mustafu Cerića. “Vehabije izazivaju zabrinutost kod mnogih katolika i kardinal to stalno govori”, kazao je Tomašević.

Podsjetio je i na činjenicu da danas malo tko govori o Hrvatima prognanim iz, primjerice bugojanskog kraja ili iz Grabovice no ipak je istaknuo kako bi temeljna zadaća vjerskih zajednica i njihovih vođa trebalo biti zagovaranje dijaloga koji će pomoći eliminiranju postojećih strahova.

“Vjerskim poglavarima mora biti stalo do mira temeljenog na dijalogu i razumijevanju”, istaknuo je Tomašević dodajući kako je u slučaju vehabija odgovornost Islamske zajednice da se prema tom pitanju postavi na pravi način.

Na činjenicu da u BiH postoji najmanje tri tisuće vehabija koji mogu biti potencijalni sigurnosni problem prošle je godine u istupu u državnom parlamentu upozorio i ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almir Džuvo koji je nakon toga također bio metom kritike Islamske zajednice.

Kasnije se ispostavilo kako je Mevlid Jašarević koji je u listopadu prošle godine pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu također bio pripadnikom vehabijskog pokreta.

1 Comment

  1. Vehabijski pokret u Bosni i Hrcegovini, pretezno muslimani odobravaju. Ta vjerska sekta srusiti ce kulu pez temelja. Bosanski muslimani nezele demokratsku Bosnu i Hercegovinu.Islam nepoznaje demokraciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*