Tomislav Nikolić silom hoće papu Franju prekrstiti u u Francisca

nikolic-papaVlast u Srbiji izgleda, usprkos stavu tamošnjih lingvista, ali i službenom stavu Srpske pravoslavne crkve, želi prekrsti novog papu – da ne bude Franjo, nego Francisco.

Tako je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, gostujući na Televiziji B92, u nekoliko navrata govorio o “papi Francisku”, piše beogradski dnevnik Blic.

Odgovarajući na pitanje otkud on u Vatikanu na ustoličenju novog pape kada je poznat kao recenzent dviju knjiga Vojislava Šešelja protiv Vatikana, Nikolić je rekao: “To su knjige o Vatikanu iz prošlih vremena. Papa Francisco dolazi u drugo vrijeme, u vrijeme kada nam je veoma potrebno da Vatikan ne prizna nezavisnost Kosova.”

Za papino prekrštavanje zalagao se i predsjednikov savjetnik Radoslav Pavlović, koji je od Vlade Srbije tražio da papu ubuduće nazivamo Francisco zbog asocijacije na nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana.

Nakon što je SPC zauzela službeni stav da je novi poglavar Rimokatoličke crkve “papa Franja”, Pavlović je odustao od inicijative. Ipak, sudeći po posljednjim izjavama, Nikolić namjerava papu i dalje zvati Francisco.

Lingvista Ivan Klajn upozorava da novi papa nikako ne može biti Francisco, već samo Franja, budući da se imena crkvenih poglavara uvijek koriste u prevedenom obliku, a nikako na talijanskom ili latinskom.

Klajn je rekao da se latinska imena koriste samo u Vatikanu. Podsjetio je i da je novi papa uzeo ime po svecu koji se u Srbiji zove Sveti Franja Asiški, pa ga se ni zbog toga ne može zvati Francisko.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*