Tomislavgrad će prvi u svijetu dobiti spomenik »gastarbajteru«

Općinsko vijeće Tomislavgrada usvojilo je odluku o podizanju spomenika ovdašnjem “gastarbajteru” (gastarbeiter, gostujući radnik) – radniku koji je “trbuhom za kruhom” desetljećima odlazio na privremeni rad u inozemstvo, uglavnom u Njemačku, gdje je većina dočekala i mirovinu. Cijeli projekt će koštati 60.000 KM i bit će to prvi ovakav spomenik u svijetu.

Predsjednik Općinskog vijeća Mato Kelava rekao je da će spomenik visine dva metra predstavljati grupni obiteljski portret na kojem su otac, majka, dječak i djevojčica zagrljeni na rastanku, odnosno ispraćaju supruga i oca “gastarbajtera” na njemačko gradilište – “bauštelu”, iza kojih se nalazi kofer ili kako stariji Duvnjaci kažu “kuver”.

On smatra da će se stanovnici općine Tomislavgrad, u kojoj nema kuće koja nije dala barem jednog “gastarbajtera”, na ovaj način odužiti naraštajima ovdašnjih pečalbara koji su u najvećoj mjeri doprinijeli razvoju zavičaja i boljem životnom standardu, prenosi Srna.

Spomenik, koji će biti izrađen od bračkog kamena i postavljen u blizini Autobusnog kolodvora u Tomislavgradu, u bliskoj budućnosti trebao bi postati prepoznatljiv zaštitni znak duvanjskog kraja.

Kelava tvrdi da Duvnjaka ima na sve četiri strane svijeta, te da je 8.000 stanovnika ili trećina populacije ove općine stalno raseljena, odnosno na radu u raznim zemljama svijeta, najviše u njemačkoj pokrajini Bavarskoj, odnosno u Minhenu.

Gotovo identična situacija je i u susjednoj općini Livno iz koje se izvan zavičaja nalazi najmanje 10.000 pečalbara, ali Livnjacima još nije palo napamet podići spomenik svom “gastarbajteru”, koji je najzaslužniji što Hrvati u ovom dijelu Federacije BiH i Livanjskog kantona imaju najbolji životni standard u BiH i široj regiji.

Od početka šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada su počele prve ekonomske migracije s područja bivše SFRJ, samo na privremenom radu u Njemačkoj s područja općina Tomislavgrad i Livno mirovine je ostvarilo više od 20.000 ovdašnjih “gastarbajtera”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*