Tomislavu Merčepu počelo suđenje za nezakonita uhićenja, mučenja i ubojstva civila

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je počelo je suđenje bivšem pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu kojeg optužnica tereti da je od 8. listopada do sredine prosinca 1991., kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj poljani i dijelom u Zagrebu, u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu te kao savjetnik u MUP-u, osobno naređivao nezakonita lišavanja slobode, mučenja i ubojstva civila.

Merčep je također optužen da je znao da njegovi podređeni nezakonito uhićuju, pljačkaju, zlostavljaju, muče i ubijaju civile, ali nije ništa učinio da to spriječi i suzbije. Na upit suca Zdravka Majerovića, Merčep je izjavio da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice.

Prema optužnici, pripadnici njegove postrojbe, u javnosti poznati kao merčepovci, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito su uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja. Među žrtvama su i tri člana obitelji Zec – Mihajlo, Marija i njihova 12-godišnja kći Aleksandra – koji su ubijeni u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. Iako su pred istražnim sucem petorica merčepovaca priznala zločin i protiv njih je podignuta optužnica, zbog proceduralne pogreške – ispitivanja bez branitelja – nikada nisu kazneno odgovarali za taj zločin.

Nakon čitanja optužnice zamjenik županijskog državnog odvjetnika predložio je saslušanje 32 svjedoka, među kojima i nekolicine žrtava koje su preživjele mučenja i zlostavljanja u Pakračkoj poljani. Merčepov branitelj Marko Ujević predložio je pak saslušanje 15-ak svjedoka, među kojima su i bivši dužnosnici vlade, Sabora, MUP-a i SZUP-a, među kojima Franjo Gregurić, Žarko Domljan, Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Ivan Vekić, Josip Perković i Smiljan Reljić, ali i novinar HTV-a Aleksandar Stanković.

Merčep je prije četiri godine pretrpio moždani udar pa je zbog lošega zdravstvenog stanja odmah nakon uhićenja u prosincu 2010. smješten u zatvorsku bolnicu. Podizanje optužnice u lipnju prošle godine dočekao je u toplicama. Uoči čitanja optužnice, neurologinja Vesna Šerić zaključila je da je Merčep sposoban sudjelovati u glavnoj raspravi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*