Topić: Ova presuda je plod onih koji su stalno pa i danas protivni nastanku hrvatske države

Predsjednik HKD Napredak iz Sarajeva prof.  dr. Franjo Topić reagirao je na haašku presudu hrvatskim generalima. U tekstu koji je pisan 15. travnja, odmah nakon objavljivanja presude, prof. Topić ističe da nitko pošten i moralan ne može braniti zločine – no da je istodobno provostupanjska presuda Haškog suda je, osim presude dvojici hrvatskih generala, presuda čitavoj oslobodilačkoj operaciji “Oluja”.

– Ovo je presuda Republici Hrvatskoj, ovo je presuda, treba jasno kazati, hrvatskom narodu i svima onima koji su željeli i stvarali Hrvatsku „udruživši se u zločinački pothvat, navodi prof. dr. Franjo Topić. Prenosimo ovaj zanimljivi tekst:

Da je netko koji nema veze ni o čemu slušao predsjedavajućeg nizozemskog suca A. Orieja onda bi pomislio da se predsjednik Tuđman sastao na Brijunima s članovima Vlade i vojske jer je bio sklon ubijanju i da je htio poduzeti na čistu miru jednu vojnu operaciju, da uživa u spektaklu kao Neron u paljenju Rima. Koliko je sud nedodirljiv i koliko se vodio samo „pravnim argumentima“, vidi se i po tome što je ključni arugment za ovakove kazne bilo sudjelovanje na sastanku na Brijunima.

To se vidi i iz obrazloženja presude Gotovini i Markaču, jer su sudjelovali na inkrimiranom brijunskom sastanku i možda se još bolje vidi iz činjenice da je Čermak, koji je bio zapovjednik Knina, oslobođen jer nije bio na Brijunskom sastanku. Naravno, dobro je što je barem on oslobođen. Iz toga se vidi da je Sudu i njegovim šefovima pravi cilj bio predsjednik Tuđman, te Šušak Bobetko i Červenko i da žale što su umrli prije nego su ih se oni dočepali svojim pravnim kandžama. Generali su dostojanstveno podnijeli presude što njima i svim Hrvatima služi na čast i ponos. U pročitanom dijelu presude nema ni spomena da su Srbi držali i vladali i to pet godina tzv. Srpskom autonomnom Krajinom, osim generalne ograde o predmetu presude.

Mala je utjeha što je prije osuđen šef Krajine Martić. U presudi nije uopće spomenut nijedan srpski zločin, nije spomenuto da su protjerali sve Hrvate, da su ubili brojne Hrvate i da su oni osnovali državu u državi. Nije data važnost činjenici da je Martić naredio iseljevanje Srba iz Krajine. Ova presuda legalizira tzv. Krajinu i očito žali za njom. Elementarna je logička, a onda i svaka druga činjenica pa i pravna, da ništa nema bez uzroka, pa tako ni Oluje i svega što se događalo oko nje, prije i poslije. Jest da se pravnici često ponašaju kao da je pravo i sud „autonomna krajina“ koja ima svoju logiku, svoja pravila, svoj poseban život. Ova presuda je plod onih koji su stalno pa i danas protivni nastanku hrvatske države i koji su još što više osporavali i osporavaju očito i danas hrvatskom narodu pravo na državu.

Naravno da se ne brane zločini hrvatskih vojnika sami po sebi, ali se ne mogu odvojiti od okolnosti i od uzroka. Jesu li u Libiji topovi „prekomjerno granatirali“, kao što su neki dan ubili pobunjenike i uništili njihove tenkove? Jesu li na Falklandu Englezi, i to 4.000 km od Velike Britanije, pogodili ijednog Argentinca civila i civilni objekt? Lako se može razumjeti tužitelja amerikanca Alana Tiegera, čiji su roditelji stradali u holokaustu, da mu nije bilo lako biti objektivan prema Hrvatskoj. Očito je i on radi vlastite obiteljske tragedije, a koja je pojačana silnim lažima i propagandom srpskih povjesničara i političara o genocidnosti hrvatskog naroda, iskoristio priliku da se osveti Hrvatima. Ali ga za to nije trebalo staviti za tužitelja u ovom slučaju. A očito ima istine u pisanju nekih novinara da je Nizozemac Orie prijatelj Srba. Znači li što god da Tieger ima djevojku Nizozemku? Je li se to, ne daj Bože, u Nizozemskoj sudilo Hrvatskoj od jednog Židova i od liberalnih i rasrkšćanjenih Nizozemaca jer je Hrvatska katolička zemlja? Vrlo je upadljivo da je sudac Orie od 10 točaka optužnice u presudi uvažio devet, a obranu praktično nije ni spomenuo.

Pa onda nije trebalo sudsko vijeće, bio je dovljan samo tužitelj. Sad je slijedeći korak žalbeni proces. Vlada neće biti u stanju dovoljno racionalno i adekvatno odgovoriti jer su pri kraju pregovori o ulasku u Europsku uniju i jer su u ovoj godini izbori. Stoga je na potezu predsjednik Josipović, koji mora odigrati ključnu ulogu. Po ovoj presudi i on je predsjednik države koja je nastala na „udruženom zločinačkom pothvatu“. Ovo je presuda svim braniteljima pokojnima i živima koji su sudjelovali u Oluji; sutra ih mogu prema „zapovjednoj odgovornosti“ hvatati gdje hoće kao i Purdu.

Prof. Josipović je vrstan pravnik i to međunarodnog prava, a bio je neko vrijeme involviran u rad haškog suda pa poznaje njegove mehanizme i logiku. Ima prednost što u vrijeme Oluje 1995. g. nije bio umiješan ni u kakve događaje i jer nema izbore pred sobom. Ima prednost i što radi na pomirenju na ovim prostorima te ima vjerodostojnost. A pravi mir je djelo pravde i istine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*