Treba izraditi strategiju za povratak Hrvata u BiH

Koordinacija nevladinih organizacija treba u u najskorije vrijeme izraditi strategiju za povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, zaključeno je na okruglom stolu “Povratak, opstanak ili ponovni odlazak?“, održanom u Banjoj Luci u organizaciji Zajednice prognanih Hrvata i povratnika u RS.

Rečeno je i da je preduvjet povratka zapošljavanje, obnova infrastrukture putne i elektro mreže te da se ta pitanja moraju rješavati s entitetske, a ne lokalne razine.

“Želja za povratkom je pojačana, jer su mnogi prognanici otišli u mirovinu, riješili egzistencijalne probleme, pa čak imaju i viška sredstava koje bi investirali u nekadašnja domicilna prebivališta“, jedan je od zaključaka skupa.

“Tražimo pod pokroviteljstvom EU pokretanje projekta kojim bi se istražila novija povijest čime bi došli do jedne, a ne tri istine, što bi omogućilo izradu normalnih udžbenika, ali i smanjilo sve prisutna međunacionalna osvetnička huškanja“, navodi se u jednom od stavova s ovog skupa.

Neophodno je provesti, zaključeno je, i informativnu kampanju izvan BiH, kojom bi se prognanicima pojasnile procedure i prava vezana za povratak. U tom smislu smatra se da treba podržati izdavanje dvotjednika čiji je suizdavač i Koordinacija NVO, koji bi se distribuirao u svim zemljama regije, a bavio bi se problemima prognanika i povratnika.

“Potrebno je da Koordinacija NVO u najskorije vrijeme izradi strategiju za povratak Hrvata u BiH“, zaključeno je, između ostalog, na ovom skupu.

1 Comment

  1. Da li će se Hrvati vratiti u BL ili neće,
    “Protiv” biskupa bili svi pa sada više nisu …
    A kome da se obrate Hrvati koji su došli u Banja Luku, naravno ne svojom voljom, tu ostali, kome da se oni obrate za pomoć, ko će njima da pomogne, ko će pomoći studentu na fakultetu u Banjoj Luci, koji ima, ne malih problema od rječnika do odnosa pogotovo ako saznaju da si Hrvat, imali tome lijeka i gdje da se mi obratimo koji samo slušamo vapaje biskupa za povratkom onih koji više nikada neće doći.
    Ali za divno čudo, uvažavanje Muslimana je na nivou od fakulteta do zaposlenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*