Treća eksplozija u Zagrebu, ovoga puta na samom Trgu bana Jelačića!

Noćas u 2.25 na zagrebačkom Trgu bana Jelačića dogodila se manja eksplozija. Nema ozlijeđenih, a šteta je minimalna.

Neslužbeno se doznaje da je u eksploziji oštećena jedna ploča kojima je popločen glavni zagrebački trg te da na obližnjem šatoru i spomeniku banu Jelačiću nema vidljivih oštećenja niti su popucala stakla na obližnjoj kavani. Eksplozivna naprava postavljena je tri metra od spomenika bana Jelačića.

Ja bih se klonio bilo kakvog govora o terorizmu i slično, s obzirom na to da je oštećena jedna ploča. Vidjet ćemo što će policija reći, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Na pitanje može li taj događaj povezati s nedavnim eksplozijama u četvrti Stenjevec, kazao je kako ne može povezivati ništa, kad to još policija nije povezala.

Policija je blokirala područje i istražuje o čemu se radi. Tramvajski promet se odvija bez problema.

To je treća eksplozija koja je potresla Zagreb u mjesec dana. Najprije je aktivirana naprava na željezničkoj pruzi kod Podsuseda, zatim i na Aleji Bologne. Za ta dva napada sumnjiči se Vojislav Blažević koji je trenutačno u pritvoru. Blažević negira krivnju.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare ispred sjedišta policije u Matičinoj ulici načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić potvrdio je da u eksploziji na Trgu bana Josipa Jelačića kod kućnog broja 6 noćas oko 2,30 sati nitko nije ozlijeđen, a oštećen je samo jedan prozor.

Rekao je da policija za sada nema sumnjivca i da nikoga nije privela na obavijesni razgovor te da se ovaj slučaj ne povezuje s dvije eksplozije koje su prije dva tjedna odjeknule u zapadnom dijelu grada.

Burušić je zamolio za pomoć građane koji imaju bilo kakva saznanja o noćašnjoj eksploziji da se jave policiji. Izvijestio je da policija pregledava snimke nadzornih kamera koje pokrivaju Trg bana Jelačića. Dodao je da su svi tragovi s mjesta eksplozije izuzeti i poslani u Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić, o kojemu, kako je kazao, ovisi kada će se znati o kakvoj vrsti eksplozivne naprave je riječ.

Operativno-komunikacijski centar zagrebačke policije prvu je dojavu o eksploziji dobio od jednog od policajaca koji je bio u ophodnji u blizini središnjeg zagrebačkog gradskog trga.

Burušić je rekao da je više prolaznika u širem krugu trga čulo detonaciju, no za sada nemaju očevica koji bi mogao dati važnije informacije o eventualnom počinitelju. Policija je kasnije blokirala i ulaz na Dolac. Pirotehničar u oklopnom odijelu pregledao je kante za smeće i sumnjive kartonske kutije.

Nešto iza 14 sati očevid na Trgu bio je gotov.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*