Treći entitet je (ne)moguć bez novog rata: Amerikanci i Europljani protiv

Sarajevski “Dnevni avaz” u svom je komentaru optužio lidere SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čoviće da “partnerski” djeluju te da je cilj njihove suradnje politička destabilizacija i ugrožavanje suvereniteta BiH.

– Dok s jedne strane Dodik u poznatom separatističkom maniru nastavlja provoditi politiku pokušaja održavotvorenja entiteta kojim vlada, s druge Čović sve otvorenije i bez imalo straha po političke posljedice zagovara uspostavljanje hrvatske federalne jedinice u BiH, piše sarajevski dnevnik – navodeći da navodno koordiniranu “akciju” destabliziranja države potvrđuju i učestali napisi medija iz RS koji, pozivajući se na diplomatske izvore, tvrde da “upravo Amerikanci lobiraju za uspostavljanje hrvatske federalne jedinice u BiH”.

List piše da ovo nije točno, što  je potvrđeno s dvije ključne međunarodne adrese: iz Veleposlanstva SAD i Izaslanstva EU u BiH.

– Sjedinjene Američke Države ne podržavaju nikakvu daljnu zemljopisnu podjelu BiH, uključujući i koncept trećeg entiteta. Svaka odluka o reformiranju Ustava BiH, Izbornog zakona itd. je na političkim liderima i građanima BiH – poručuju iz Veleposlanstva SAD u BiH i naglašavaju da će podržati “samo one odluke koje su rezultat dogovora političkih lidera BiH”.

S druge strane, glasnogovornik Izaslanstva EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie poručuje da EU “u potpunosti podržava postojeću ustavnu strukturu BiH, na koju su se obvezali svi konstitutivni narodi”.

– Postojeći ustav propisuje način za moguće izmjene, no za to je potreban konsenzus svih naroda. Fokus političkih lidera treba biti na programu EU i tome kako da zemlju učine efikasnijom i funkcionalnijom – rekao je MeGuffie.

Sarajevski list citira i sugovornike iz BiH o ovoj temi. Tako profesor ustavnog prava Kasim Trnka smatra da je nužno izvršiti ustavne promjene, ali ići na institucionalna rješenja koja mogu “otkloniti nedostatke”.

– Apsurdno je što zagovornici ove ideje odbijaju razgovore o institucionalnoj ravnopravnosti Hrvata u BiH, kao što je, recimo, izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Današnja politička elita Hrvata neće da razgovara o tome, već traži nacionalno zaokruživanje hrvatske teritorijalne jedinice – ističe Trnka.

Mostarski sveučilišni profesor i neuspješni kandidat “Platformaša” za predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Slavo Kukić, uvjeren je da “treći entitet” ne treba toliko Čoviću i Hrvatima koliko Dodiku i “njegovoj velikosrpskoj politici”.

– Takav projekt je nemoguć, jer bi značio novo etničko preseljavanje kako bi jedan etnikum bio u većini. Ovo nije priča kojoj je krajnji cilj stvaranje etnički čistog teritorija, već se njome želi podržati velikosrpski projekt – smatra Kukić, koji naglašava da je i Čoviću jasno “da od toga nema ništa bez novog rata”.

4 Comments

  1. Dejtonski mirovni sporazum u prvom redu je MIROVNI sporazum itakvih sličnih sporazuma bilo je u istoriji mnogo.Svaki sporazum u sebi nosi kompromise tako i DEJTONSKI što je dozvolio da se prizna Republika Srpska umjeso da joj je dao atribut regije Srpske naspram Federacije za koji većina Srba smatra da ima atribut federalne države što nije tačno jerona podrazumjeva federaciju kantona pošto je izvršena kantonizacija.Najveći teret BiH prestavljaju kantoni koji su malte ne državice imale su guvernera kantona koji je ukinut kad je već tu došlo do promjene trebalo je ukinut kantone i nazvat se Republika BiH kao entitet što bi 2 entiteta 2 bića (jer entitet u prevodu znači biće)činili DRŽAVU BiH.Međutim HDZ-u BiH koji je od završetka rata stalno u vlasti nikad nije palo napamet ili to nisu htjeli da u Parlamentu BiH pokrnu izmjenu Ustava na koji se pozivaju da su ugroženi nego samo okolo i svojim biračima se dodvaravaju kako su oni prevareni ,a najveći krivci su 2 HDZ-a što je stanje ovako.Sada je Dodik iskoristio Čovića i obećavši mu pomoć ali lažnu jer Dodik zna da ako bi se raspakovao Dejton ni RS nebi ostala nedirnuta i tako ulivajići lažnu nadu Čoviću vrši destabilizaciju BiH a jača RS.Stranci ovo sve znaju i nečine ništa a prvi koji bi trbao da reaguje je Visoki prestavnik,međutim osjećam da ga neko sputava a on sa sterilnim poslom dobija dobru plaću i boli ga uho za sve.Nije pošteno ako ima smetnju bolje je otići sa tog mjesta nego BiH pustiti da propadne.Jer mi smo inače pod protetoratom EVROPE pa nek nas oni uzmu komplet bez ovih naših političara i nek upravljaju Bosnom jer nama negine propast pa ako ćemo propast da otmeno propadnemo kao EVROPSA BiH a ne da propadnemo pod ovakvim političkim ŠLJAMOM to SU IZRODI LJUDSKIH BIĆA NAJGORI NA OVOJ PLANETI ZEMLJI.SMRT FAŠIZMU SLOBODA NAMA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*