Trgovina ljudima cvjeta, na tom “biznisu” godišnje se zaradi 32 milijarde eura

Trgovina ljudima cvjeta u Europi, no broj postupaka pokrenutih protiv krijumčara mnogo je manji od broja žrtava, upozorio je ovaj tjedan Eurojust. “Nešto nije u redu, nedovoljno ljudi privodi se pravdi. Sigurno je to da je to posao koji cvjeta”, rekla je predsjednica Eurojusta Michele Coninsx, pozivajući države članice da u tom pogledu učine više.

Unatoč zabrinjavajućim brojkama, Eurojust je 2009. radio na 74 registrirana slučaja, prema samo 19 godine 2004. UN procjenjuje da se na trgovini ljudima u svijetu zarade 32 milijarde eura na godinu.

Podaci za Europu nejasni su, no vjerojatno golemi. Jedan pokazatelj je naglo povećanje trgovine ljudima kada su Bugarska i Rumunjska ušle u EU 2007. Skupine organiziranog kriminala u Europi iskoristile su tu priliku da namame siromašne djevojke iz tih zemalja obećanjima o radnome mjestu. U Nizozemskoj, primjerice, tako najviše završavaju djevojke iz Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Nigerije.

Stručna skupina Europske komisije za taj problem zaključila je 2010. da države članice takve slučajeve ne istražuju jer je druge vrste kriminala lakše, jeftinije i praktičnije progoniti.

Te iste godine, nijedna država članica nije objavila statistike o broju slučajeva i pokrenutim postupcima zbog trgovine ljudima, navodi Eurojust, pozivajući ih da mu dostave takve podatke i bolje prate trgovinu ljudima.

“Obveza već postoji za terorizam i želimo da to vrijedi i za trgovinu ljudima”, rekao je glasnogovornik Eurojusta James Thuy.

Eurojust, Vijeće Europe i Komisija predlažu da se donese nova strategija protiv trgovine ljudima koja bi imala za cilj otkrivanje, zamrzavanje i zapljenu kriminalne imovine. Države članice moraju do 6. travnja 2013. u nacionalna zakonodavstva prenijeti Komisijinu direktivu iz 2011. o trgovini ljudima. [hrt]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*