Tri odbora Europskog parlamenta odbacila ACTA-u

Europska unija je na dobrom putu da se odrekne kontroverznog međunarodnog sporazuma o zaštiti autorskih prava, ACTA-e.

Da bi ACTA stupio na snagu u EU-u, potrebna je ratifikacija Europskog parlamenta i Vijeća EU-a kao i svih država članica, no Odbor za pravna pitanja, Odbor za industriju i Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta izjasnili su se protiv.

Europski zastupnici glasovat će o ratifikaciji ACTA-e na plenarnoj sjednici od 3. do 5. srpnja, na osnovi preporuke Odbora za međunarodnu trgovinu. Na njegovo mišljenje, koje će donijeti na sastanku 20. i 21. lipnja, utjecat će mišljenje četiriju odbora, za pravna pitanja, građanske slobode, industriju te razvoj. Odbor za razvoj glasovat će 4. lipnja.

Europska komisija pozvala je Europski parlament da podrži sporazum, koji je 10. svibnja uputila Europskom sudu pravde kako bi on ocijenio je li u skladu s temeljnim pravima i slobodama EU-a.

Zastupnici nizozemskog parlamenta odlučili su ne čekati izjašnjavanje Europskog parlamenta, kao ni vlastite vlade, te su već prije nekoliko dana definitivno “ubili” ACTA-u. Naime, zastupnici su izglasali odluku, odnosno zaključak da se ACTA može interpretirati na načine koji su protivni privatnosti i internet slobodi, i stoga se ne smije potpisati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*