Tribina HIZ-a o ustavnoj reformi: Problem BiH neriješeno nacionalno pitanje

Sudionici javne tribine Hrvatskog intelektualnog zbora (HIZ) BiH “Uvod u ustavnu reformu u BIH”, koja je održana u utorak u Mostaru, istaknuli su nužnost ustavnih reformi u BiH, no ujedno su izrazili sumnju u mogućnost postizanja konsenzusa koji bi zadovoljio sve tri strane.

Sveučilišni profesor i znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreb dr. sc. Ivica Lučić istaknuo je kako je neriješeno nacionalno pitanje jedan od glavnih razloga političke nestabilnosti u BiH.

“Dok se to pitanje ne riješi teško ćemo moći govoriti o stabilnoj i samoodrživoj BiH. Kada su u pitanju ustavne promjene, ja osobno nisam veliki optimist, međutim kada se vratimo u prošlost i kada pogledamo kako su prošle sve one države koje nisu uspjele riješiti nacionalno pitanje, onda mislim da moramo imati i snage i pameti pronaći rješenje”, kazao je Lučić.

Dodao je kako je teško očekivati da će predstavnici tri naroda u tome uspjeti sami, bez pomoći sa strane. Lučić je naglasio kako međunarodna zajednica, koja je kreirala ovakvu dejtonsku BiH, dužna pomoći da se dođe do kvalitetnije ustavne konstrukcije, onakve kakva bi zadovoljila sve narode i sve građane.

“Kao povjesničar ne znam što će donijeti budućnost, ali iz povijesti možemo izvući korisne pouke. Svi oni koji su odgovorni za sudbinu BiH mora li bi imati na umu činjenicu da je u proteklih 130 godina svaka državno-politička konstrukcija, koja nije uvažavala interese sva tri konstitutivna naroda u BiH, propadala”, zaključio je Lučić.

Predsjednik HIZ-a dr. sc. Mile Lasić upozorio je kako se u BiH u proteklih 15 godina puno govorilo o konstitutivnosti naroda, no potpuno je zanemaren suverenitet.

On je kazao kako je zanemarivanje suvereniteta dovelo da toga de se Hrvati i 15 godina nakon završetka rata masovno iseljavaju iz BiH.

“Bez suvereniteta nema ostvarenja niti kolektivnih niti individualnih prava. Bit je u tome da je suverenitet vezan za narode, građane i nacionalne manjine, a te odredbe nemamo u ustavu BiH, odnosno u Aneksu 4 Daytonskog mirovnog sporazuma. Taj pojam suvereniteta, koji je tradicionalno bio na prostoru BiH, je nekako nestao, a imam dojam da se to nije dogodilo slučajno”, kazao je Lasić.

Ova javna tribina uvod je u znanstveni skup o ustavnim reformama kojeg će uskoro organizirati HIZ BiH, a u čijem će radu sudjelovati predstavnici sva tri naroda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*