Trilateralni sastanak završen nekim dogovorima, o prolasku kroz Neum zasad ništa novoga

pusic-fule-lagumdzijaTrilateralni ministarski sastanak – BiH, Hrvatska, Europska komisija, fokusiran na iznalaženje modaliteta za riješavanje otvorenih bilateralnih pitanja Sarajeva i Zagreba rezultirao je dogovorom o nekoliko važnih tema.

Kako javlja Deutsche Welle, U Bruxellesu u je došlo do finalizacije dogovora o pograničnom i graničnom režimu između BiH i Hrvatske nakon ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja ove godine. Na sastanku povjerenika za porširenje Štefana Fülea, i šefova diplomacija Hrvatske i BiH, Vesne Pusić i Zlatka Lagumdžije, Europska komisija predložila je poseban tranzitni režim za izvoz iz BiH kroz Luku Ploče.

“Zahvaljujući ovom specijalnom režimu, većina izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda životinjskog porekla nastavit će, kao i ranije, kroz Hrvatsku ulaziti u EU”, kaže Füle.

Naglašavajući da je Luka Ploče od posebnog interesa za BiH, Zlatko Lagumdžija najavljuje da će je BiH nastaviti koristi pod kako je rekao, povoljnim režimom i nakon ulaska Hrvatske u EU.

“Preko nje ćemo moći uvoziti i izvoziti sve industrijske proizvode, kao i izvoziti robu biljnog i životinjskog porijekla“, kaže Lagumdžija.

Dogovor da preko Ploča, kada je u pitanju roba životinjskog porijekla, ulazi samo roba u skladu sa europskim standardima, bit će korisna i za bh. potrošače, ali i ambicije proizvođača da se što prije usklade sa europskim standardima, smatra Lagumdžija.

Kada je riječ o graničnim prijelazima različitih kategorija, njih će između BiH i Hrvatske biti između 50 i 60, najavila je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Füle ovim je povodom pozvao i BiH i Hrvatsku da što prije završe svoj posao kako bi granične inspekcijske ispostave bile otvorene i potpuno funkcionalne do ulaska Hrvatske u EU.

Očekuje se da če biti postignut i dogovor o nastavku sadašnjeg režima prelaska granice za građane BiH koji ulaze u Hrvatsku.

“Tu mogućnost su već imali i hrvatski građani nakon ulaska Slovenije i Mađarske, a još ranije i Italije u EU”, izjavila je Vesna Pusić.

Dodala je da i pored dobre volje na Hrvatskoj nije konačna odluka po tom pitanju: “Adresa za molbu jest Evropsko vijeće, jer odluka može biti isključivo političke prirode. Hrvatska smatra da je komunikacija sa BiH važna i za jednu i za drugu stranu, pokrenut će tu inicijativu i zatražiti od irskog predsjedništva i država članica da razmotre donošenje takve odluke.”

U Bruxellesu kažu da je 1. srpnja 2013. godine veoma važan datum kada Hrvatska postaje članica, a BiH susjed EU-a, i da su svi odlučni da taj korak bude dobro pripremljen i donese dobro za obje zemlje i cijelu regiju.

Istovremeno, šef bh. diplomacije Zlatko Lagumdžija naglašava da je usaglašavanje ovakvih detalja sa Hrvatskom, zapravo početak bržeg puta BiH ka “onom mjestu na koje je Hrvatska već stigla”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*