Trnka: Ne može stranka u ime Radivojevića podnijeti ostavku

Komentirajući jučerašnju odluku predsjednika FBiH Živka Budimira da potpiše navodnu ostavku Desnice Radivojevića, federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika predsjednika Vlade Federacije, iako je ovaj nije podnio, profesor ustavnog prava Kasim Trnka izjavio je za Dnevni avaz da treba ispitati radi li se u ovom slučaju o podvali.

“Teba ispitati je li u pitanju podvala, krivično djelo, zloupotreba nekog položaja ili političke pozicije. Neka Parlament ili Vlada formira istražno povjerenstvo i neka utvrdi o čemu se radi. Netko je zloupotrijebio poziciju. Treba istražiti kako je izgledao taj dokument, je li uopće imao službene oznake”, kaže Trnka govoreći o navodnoj Radivojevićevoj ostavci.

S obzirom na to da je, umjesto ministra Radivojevića, SDA zatražila ili ponudila njegovu ostavku, profesor Trnka kaže da mandat nije stranački, nego ministrov.

“Stranka može tražiti od ministra da podnese ostavku. Ali, ne može stranka u ime njega podnijeti ostavku. Ostavka je osobna”, kaže Trnka.

Jusuf Halilagić , tajnik Ministarstva pravde BiH, kaže kako je moguće da se radi o “kovertiranim ostavkama”, za koje je teško reći jesu li nezakonite ili ne.

“Postoji mogućnost da stranka, kada predlaže ministre, kovertira ostavku, odnosno napiše: dajem ostavku iz nekog razloga, ili ne navodeći razloge. Stranka to onda prezentira kao njegovu pravu ostavku, s njegovim pravim potpisom. Vidite da se u politici deogađaju čudne, odnosno neuobičajene stvari”, rekao je Halilagić.

Pravni eksperti podsjećaju na slučaj Radovana Bjelogrlića, bivšeg zastupnika SNSD-a, kojem je mandat u Skupštini Republike Srpske oduzet upravo kovertiranom ostavkom. Nakon što se Bjelogrlić žalio i negirao da je podnio ostavku, Sud BiH presudio je u njegovu korist i vraćen mu je mandat!

Eksperti upozoravaju da je izjava kojom je zastupnik u tom trenutku negirao podnošenje ostavke važnija od nekakve ucjenom iznuđene kovertirane ostavke. Ovo se vrijedi čak iu slučaju da se utvrdi kako je zastupnik zaista potpisao bjanko ostavku pri stupanju na dužnost!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*