Trojica Hrvata u SAD-u čekaju smrtnu kaznu

U američkim kaznionicama tri Hrvata čekaju pogubljenje smrtonosnom injekcijom, objavio je “Večernji list”, pozivajući se na informacije britanske organizacija Reprieve koja pomaže zatvorenicima osuđenima na smrt te posebno nadzire kaznionice i tajne zatvore u cijelom svijetu. Predvodi je naturalizirani Britanac, američki odvjetnik Clive Stafford Smith, pobornik ukidanja smrtne kazne.
“Večernji” piše da hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova nema informacija o tome da bilo koji hrvatski državljanin u američkim zatvorima čeka smrt. Za detaljnu provjeru potrebna su im imena zatvorenika, a njih Reprieve zasad ne želi objaviti jer bi to, kažu, moglo ugroziti slučajeve. Neslužbeno list doznaje da je lani pogubljen jedan Amerikanac čija je majka Hrvatica.
Odvjetnici iz britanske organizacije u početku svoju pozornost usmjeravali na pomoć britanskim državljanima, osuđenim na smrt u SAD-u, a prije nekoliko mjeseci pokrenuli su veliki projekt pretrage baze američkih kaznionica s osuđenicima na smrt i identifikacije onih koji bi na bilo koji način mogli imati vezu s nekom od europskih zemalja. Cilj je pravni manevar: ustanoviti ima li koji od osuđenika pravo na neko od europskih državljanstava te time “prebaciti” lopticu na vladu te države koja bi se, smatraju, trebala pobrinuti za svoje državljane.
Ni jedna europska država nema smrtnu kaznu, tako da u slučaju da osuđenik u SAD-u dokaže državljanstvo neke europske države, može se zatražiti da se kazna odsluži u toj državi. Tako bi hrvatski državljanin osuđen u SAD-u na smrtnu kaznu u Hrvatskoj mogao dobiti najviše 40 godina zatvota.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*