Tuđman: Bez potpore RH, u ratu bi vjerojatno svi Hrvati napustili BiH

U redu je ići na etičku dimenziju, te se pozivati na pravdu i pravednost, ali pravde nama bez istine, izjavio je dr. Miroslav Tuđman za portal dnevno.hr, komentirajući nedavni posjet hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Bosni i Hercegovini te spekulacije o tome kako je njegov savjetnik Dejan Jović oisac govora koji je Josipović održao u parlamentu BiH. “A istina je da su Srbi potjerali 140.000 Hrvata iz Bosne, dok ih je 170.000 otišlo iz srednje Bosne zbog politke koju su provodili Bošnjaci. Bez potpore Hrvatske, vjerojatno bi u ratu svi Hrvati napustili BiH”, rekao je Tuđman te, podsjećajući na činjenicu da su u travnju 1992. Srbi zauzeli 70 posto Bosne i Hercegovine, te da su kasnije Hrvati uspjeli obraniti BiH od daljnje agresije.
Govoreći o policici RH prema susjedima, Tuđman je rekao: “U zadnjih deset godina hrvatska se politika prema susjedima svodi na politiku lijepih gesti, iza kojih ne postoji nikakva strategija. Tako smo imali lijepe geste prema Sloveniji, a Slovenije nam je godinama blokirala pregovore sa EU, imali smo geste prema Bosni i Hercegovini, a odrekli smo se svake pomoći Hrvatima u toj državi. To je, jednostavno, pogrešna politika, jer politika mora imati svoje ciljeve i strategiju. Kaže se, dakle, gospodo ovo je naš stav i ovo su naši ciljevi, pa se na osnovu takve strategije razvijaju dobrosusjedski i prijateljski odnosi, a ne razvija se nekakvo prijateljstvo, bez jasnih ciljeva i strategije.”
Govoreći o Josipovićevu savjetniku dr. Dejanu Joviću, Tuđman podsjeća da je on “bio predsjednik Savjeta Šuvarove Socijalističke radničke partije, te je po svojim političkim uvjerenjima izrazito jugoslavenski orijentiran”. “Još kad tome dodate i britanski utjecaj, eto idealnog savjetnika za neiskusnog Ivu Josipovića”, rekao je Tuđman. Podsjetio je i na, kako prenosi dnevno.hr, općepoznate britanske stavove i odavno utvrđenu britansku politiku prema Balkanu, opisanu u mnogim knjigama, koja se u pravilu zalaže za prosrpske interese, za cjelovitu Jugoslaviju, te protiv samostalnosti Hrvatske.
“Bivši Clintonov savjetnik, Anthony Lake u svojoj knjizi piše da je SAD 1994. želio izvesti vojnu intervenciju kako bi spasio takozvanu sigurnu zonu Bihać od sudbine kakvu su doživjeli Srebreničani, no dodaje da su se intervenciji protivili Britanci i Francuzi. Lake je dojmljivo opisao kako su mogli birati između vojnog napada, koji je mogao prouzročiti raspad NATO-a ili opće pasivizacije, zbog koje su mogle stradati tisuće ljudi. Odabrali su ne činiti ništa. Britanski političar lord Owen je 2002. u tekstu u New York Timesu pisao da bi Slobodana Miloševića Srbija trebala poslati za veleposlanika u Kinu. Zalagao se, dakle, za spašavanje najvećeg ratnog zločinca na ovim prostorima, zato jer se britanska politika od početka rata zalagala za Miloševića, Karadžića i Mladića. Tu se ništa bitno nije promijenilo”, rekao je Tuđman.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*