Tumačenje Ministarstva poljoprivrede: Hrvatski će vinari i nakon 1. srpnja moći proizvoditi i prodavati prošek

prosekProšek se pod tim imenom može prodavati na tržištu i nakon 1. srpnja i ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU), pri čemu proizvođači i dalje imaju mogućnost zaštite toga proizvoda, izjavio je voditelj Službe za prehrambeno-prerađivačku industriju u Ministarstvu poljoprivrede Juraj Orenda.

Nedavno objavljeno priopćenje Ministarstva u kojem je stajalo da se ime prošek nakon 1. srpnja neće moći rabiti povučeno je s mrežnih stranica Ministarstva kako bi se obavile dodatne konzultacije sa svim sudionicima u postupcima pregovaranja s Europskom komisijom, izvijestio je Orenda novinare. Namjera nije bila plasirati neku ružnu vijest ili napraviti namjerni gaf, nego potaknuti proizvođače da se organizirano prilagode novim situacijama na tržištu nakon ulaska u EU, rekao je.

Dodatne su konzultacije, ističe, rezultirale činjenicom da se prošek može stavljati na tržište, a kao proizvod i dalje se može, prema pravilima EK i pravilima postupka zaštite proizvoda, zaštititi, tj. brendirati. Tako nas Talijani, ako žele, mogu tužiti jer za razliku od njihova Proseka mi svoj prošek u pregovorima s Unijom nismo stavili na popis zaštićenih izraza.

Orenda je najavio i da će se ovih dana sastati s proizvođačima i utvrditi daljnje aktivnosti vezane uz zaštitu prošeka kao proizvoda. Na više novinarskih upita je li Ministarstvo pogriješilo, zašto ne prizna pogrešku i hoće li tko odgovarati, Orenda kaže kako stručne službe mogu priznati da su pogriješile u pojedinim činjenicama koje su bile navedene u priopćenju. Zbog toga smo obavili dodatne konzultacije, povukli priopćenje i održat će se sastanak s proizvođačima kako bi se sve dvojbe riješile i daljnji nastupi na tržištu u plasmanu tog proizvoda mogli odvijati, rekao je.

Upitan kako se misli zaštititi ime kada je već zaštićeno talijansko ime, rekao je kako proizvođači moraju definirati specifikaciju proizvoda i pokrenuti postupak njegove zaštite.

Radi usuglašavanja daljnjih aktivnosti vezanih uz pokretanje zaštite oznake i registraciju proizvoda prošeka na razini EU, uvijek postoji mogućnost pokretanja postupka zaštite nakon što se proizvođači usuglase o pristupu tom procesu, ističu iz Ministarstva u kojem su spremni pomoći proizvođačima u svakom pogledu vezano uz zaštitu prošeka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*