Turska: Pet dana nakon potresa iz ruševina izvučen živ 13-godišnji dječak

Turske spasilačke službe izvukle su rano ujutro u petak 13-godišnjeg dječaka živa iz ruševina zgrada srušenih u potresu koji je u nedjelju pogodio jugoistok Turske, objavili su lokalni mediji.

Dječak, koji je spašen u Ercisu, najteže pogođenom gradu, odvezen je vozilom hitne pomoći u bolnicu, objavila je televizija NTV. Spašavanje 13-godišnjaka malo je popravilo raspoloženje među tisućama stradalnika koji provode već petu hladnu i vlažnu noć bez krova nad glavom, a mnogi od njih još uvijek ne znaju sudbinu članova svojih obitelji i prijatelja.

Riječ je o drugom spašavanju u Ercisu u posljednjih nekoliko sati pošto je u četvrtak poslijepodne iz ruševina spašen jedan muškarac.

U potresu magnitude 7,2 stupnja, koji je u nedjelju pogodio jugoistočnu pokrajinu Van, poginulo je najmanje 535 osoba, a više od 2.300 je ozlijeđeno, prema posljednjem izvješću turskih vlasti.

Preživjeli sada strahuju od smrzavanja i očajnički traže šatore pošto mnogi od njih još spavaju na otvorenome dok hladni val i snijeg dodatno otežavaju pružanje pomoći.

Vlasti su objavile da je uništeno ili teško oštećeno 5.250 domova i pozvale one kojima kuće nisu bitno oštećene da se vrate svojim domovima, ali ljudi strahuju od ulaska u kuće kojima su napukli zidovi.

Neki stradalnici upozorili su na neučinkovitost podjele pomoći, te na profitere koji preuzimaju šatore i zatim ih preprodaju. Brojne države poslale su pomoć zrakoplovima, a vladini dužnosnici najavili su drukčiju distribuciju kako bi osigurali da šatore dobiju oni kojima su stvarno potrebni.

Operacijama spašavanja ne pogoduju ni vremenske prilike budući da meteorolozi prognoziraju da će snijeg padati iduća tri dana. (H)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*