Turski biznismen kupuje grčke otoke

Vlasnik građevinske kompanije iz Turske Fikret Inan izjavio je da pregovara sa brokerima o kupovini pet grčkih ozoka, čija je površina od 10.000 do dva milijuna četvornih metara.

Inan procjenjuje da će ostrva Lihnari, Kalconisi, Mirki Amorgos Kardiotisa, Nausika i Vuvalo koštati od tri do 20 milijuna eura, a on, kako je rekao, namjerava na njima investirati oko 80 milijuna eura.

Bogati Turčin je listu “Zaman” rekao da na malim otocima želi sagraditi hotelske komplekse i trajektnim vezama povezati grčke i turske otoke. U planu je i da u Grčkoj osnuje firmu-kćer svoje građevinske kompanije.

Također, Inan je novinarima rekao da ne isključuju mogućnost reakcije grčke strane, ali je izrazio uvjerenje da će grčke vlasti pozitivno reagirati na njegove planove.

On je naglasio da će Turska ima lakši pristup Europi ukoliko i drugi turski biznismeni kupe otoke u Egejskom moru.

Prije izvjesnog vremena pojavile su se informacije da grčka Vlada u namjeri da prevlada krizu priprema prodaju grčkih otoka, a jedna je bila i ta da su vlasti spremne ruskim i kineskim investitorima čak prodati i otok Rodos.

Inan je nedavno za 35 milijuna dolara kupio jedan srednje veliki turski otok površine 400.000 četvornih metara. Otok se nalazi nedaleko od grada Izmira, a na njemu turski biznismen namjerava sagraditi luksuzni hotelski kompleks.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*