Turski premijer doputovao u dvodnevni posjet BiH

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan doputovao je danas u 16,15 sati u Sarajevo, gdje je planirano da se zadrži do subote uvečer kako bi obavio niz sastanaka sa domaćim dužnosnicima, ali i prisustvovao svečanosti dodjele nagrade “Isa-beg Ishaković”, koja će mu ove godine biti dodijeljena.

Premijera Erdogana, koji je u glavni grad Bosne i Hercegovine doputovao sa izaslanstvom ministara u Vladi Republike Turske, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao je ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović.

Brojno izaslanstvo, koja turskog premijera Erdogana prati u posjeti Bosni i Hercegovini, čine zamjenik premijera Bekir Bozdag, ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, ministar ekonomije Zafer Caglayan, ministar odbrane Ismet Yilmaz, ministar za energetiku i prirodne resurse Taner Yildiz, ministar pomorstva, prometa i komunikacija Binali Yildirim, zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik, te supruga premijera Erdogana Emine Erdogan.

Premijer Erdogan će se večeras sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem, te članovima državnog Predsjedništva Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem.
Turski lider će se u subotu sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, s kojim će održati i zajedničku konferenciju za medije.

Planirano je da tijekom dana Erdogan održi predavanje za studente Univerziteta u Sarajevu i posjeti Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), koji su osnovali turski biznismeni i dobrotvori, gdje će prisustvovati i izložbi fotografija u zajedničkoj organizaciji agencije Anadolija i Muzeja “Alija Izetbegović”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*