Tuta izašao iz zatvora, Italija će ga deportirati u Hrvatsku

tutaMladen Naletilić Tuta, ratni zapovjednik Kažnjeničke bojne HVO-a, koji je Haagu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u BiH, pušten je na slobodu iz zatvora u Rimu, gdje je posljednjih pet godina izdržavao kaznu.

Kako je za HTV rekla njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan, Naletilić je pušten na privremenu slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne, i to prema odluci predsjednika Haaškog suda.

Mladen Naletilić bit će protjeran iz Italije i vraćen u Hrvatsku, izvijestila je ANSA navodeći da mu je zbog zdravstvenog stanja smanjena kazna te će stoga uskoro biti pušten iz zatvora. Naletilić će iz Italije biti protjeran nakon potrebne potvrde naloga, piše talijanska agencija.

Mladen Naletilić Tuta i Vinko Martinović Štela osuđeni su u istom predmetu pred ICTY-jem na 20 odnosno na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina na širem području Mostara. Naletilić, bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), i Martinović, zapovjednik Antiterorističke postrojbe “Mrmak” iz sastava Kažnjeničke bojne, osuđeni su 31. ožujka 2003. na 20 i 18 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području općina Mostara i Jablanice od travnja 1993. do siječnja 1994. godine, tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH. Kazne su potvrđene 2006. godine.

Naletilić i Martinović uhićeni su 1997. u Hrvatskoj, gdje je protiv njih vođen postupak. Martinović je prebačen u Haag 9. kolovoza 1999., a Naletilić 21. ožujka 2000. godine. Prebačen je na odsluženje kazne u Italiji 24. travnja 2008.

Martinović je u siječnju 2012. pušten iz talijanskog zatvora, da bi u ožujku bio uhićen na granici Hrvatske i BiH jer Županijski sud u Zagrebu iizdao tjeralicu zbog sumnje na pokušaj ubojstva. Nakon žalbe ukinut mu je pritvor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*