Tužan ishod potrage: Gorski spasioci pronašli mrtvo tijelo stradalog alpinista

hgss2Nakon višesatnih napora gorskih spasilaca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u 14.50 pronađeno je tijelo alpinista koji je jučer poslijepodne smrtno stradao u lavini, javili su iz HGSS-a.

U potrazi za Edvardom Reteljem sudjelovale su sve ekipe od Osijeka do Dubrovnika. Zbog velike opasnosti od novih lavina rezervne ekipe za izmjenu umornih spasilaca čekale su u podnožju planine.

Lavina koja je jučer zahvatila četvoricu alpinista tijekom uspona na najviši vrh Kamešnice znatno je duža nego što su govorile prve informacije. Naime, počela je na samom grebenu Kamešnice i spustila se u dužini od jednog kilometra i širini od oko 150 metara.

U potrazi su sudjelovali i psi tragači te se provodilo sondiranje lavinskim sondama, pretraživanje RECCO sustavom te prekopavanje. Teškoće u potrazi stvarao je i visoki stjenoviti skok na sredini lavine, doznaje se od pročelnika HGSS-a Vinka Prizmića.

Spašeni su iskusni alpinisti Dalibor Filipović i Toni Đogas te pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja Domagoj Laušić.

U splitskom KBC-u zbrinuti su Đogas i Laušić. A iz Livna je sinoć u Split prevezen i Filipović. Osjeća se dobro te je iz Jedinice intezivnog liječenja prebačen na odjel. Dežurni liječnik splitske bolnice profesor Nenad Ilić kaže da je teže ozlijeđen, ali je stabilno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*