Tužio bivšu tužiteljicu: Odvjetnik Mišetić UN-u podnio pritužbu protiv Carle del Ponte

Odvjetnik generala Ante Gotovine Luka Mišetić poslao je glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu pritužbu protiv bivše haaške tužiteljice Carle Del Ponte.

Mišetić je na svom je Twitter profilu izvijestio od glavnog tajnika traži istragu i sankcije zbog izrečenih izjava koje je Carla del Ponte dala komentirajući oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

Carla Del Ponte je u intervjuu beogradskom dnevniku Blic izjavila da nije bilo osnove za oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

“Šokirana sam. Bila sam veoma iznenađena i zaprepašćena. Potpuno je nevjerovatno šta se dogodilo nakon presuđene kazne od 24 godine za Gotovinu i 18 za Markača. Nevjerovatno. Ne mogu to prihvatiti. Osjećam punu solidarnost sa srpskim žrtvama prema kojima je počinjen zločin. Zločin, koji smo čvrsto dokazali činjenicama”, rekla je Del Ponte.

Sličnu izjavu dala je ponovo u razgovoru za Deursche Welle kada je, komentirajući presudu bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju, rekla: “Da, i ja imam razumijevanja za Srbiju. Ali mora se Srbima objasniti kako je do toga došlo. Na suđenjima nije uvijek moguće imati dokaze i onda dolazi do oslobađajuće presude. To što meni mnogo više smeta je Gotovina… To je za mene bilo veliko iznenađenje i naravno Srbija je bila u pravu, kada je reagirala. I ja sam bila šokirana! Gotovina je bio osuđen na prvoj instanci i dokazi su tu. Situacija je za međunarodno sudstvo vrlo nezgodna.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*