Tužitelj kaže da se Vasiljkoviću može suditi i u Srbiji

Bruno Vekarić
Bruno Vekarić
Bruno Vekarić, zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije, izjavio je da bi Dragana Vasiljkovića, ako se nađe u Srbiji, srbijansko tužiteljstvo moglo procesuira zbog ratnih zločina “Kad je u pitanju Dragan Vasiljković treba poći od dvije pretpostavke. Jedna je da se on nalazi u Srbiji i u tom slučaju bi ga na osnovu sporazuma o ustupanju dokaza koji imamo sa Hrvatskom naše tužiteljstvo moglo procesuirati”, izjavio je Vekarić.
Po njegovim riječima, hrvatsko tužilaštvo bi Srbiji ustupilo dokaze i srbijansko tužiteljstvo bi na osnovu toga moglo otvoriti predmet, ako ustanovi, da ima dovoljno dokaza da se Vasiljković procesuira.
Drugo pitanje je kako bi se Vasiljković uopće mogao naći u Srbiji budući da je za njim raspisana crvena tjeralica, temeljem koje bi, prema najnovijoj praksi, morao biti priveden istražnom sucu čim bi sletio u zračnu luku, rekao je Vekarić. On je objasnio da je donedavno postojala praksa da policajci na granici puštaju osobe za kojima su raspisane tjeralice ako ih srbijansko pravosuđe ne tereti ni za jedno krivično djelo, kao što je to sada slučaj sa Vasiljkovićem.
Međutim, nova praksa, koja je uvedena radi efikasnije borbe protiv organiziranog kriminala, nalaže da kada se na aerodromu ili granici uhiti i privede istražnom sucu na saslušanje svaka osoba za kojom je raspisana crvena tjeralica, rekao je Vekarić.
“Možemo pretpostaviti da bi i ‘Kapetan Dragan’ u ovom slučaju bio priveden istražnom sucu, tako da ja još uvijek mislim da on nije u Srbiji, kako se spekulira”, naglasio je Vekarić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*