Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda u Haagu zatražio uhićenje Gadafija

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu izjavio je u ponedjeljak da je zatražio da se izdaju uhidbeni nalozi libijskog vođe Moamera Gaddafija, njegovog sina Seifa el-Islama i šefa obavještajnih službi Abdullaha el-Senusija zbog zločina protiv čovječnosti.

“Na temelju prikupljenih dokaza, ured tužitelja je zatražio izdavanje uhidbenog naloga Moamera Gadafija, Saifa el-Islama i Abdullaha el-Senusija”, izjavio je tužitelj Moreno-Ocampo na konferenciji za tisak u Haagu, gdje je sjedište Suda, prenio je AFP.

Sudije ICC-a mogu odlučiti da prihvate zahtjev tužitelja, da ga odbace ili da od ureda tužitelja zatraže dodatne informacije.

Moreno-Ocampo, kojem se 26. veljače obratilo Vijeće sigurnosti UN-a, objavio je 3.ožujka  otvaranje istrage o zločinima protiv čovječnosti počinjenim u Libiji od polovine veljače, koja se odnosi na osam osoba, među kojim su Moamer Gadafi i tri njegova sina.

Otkako je polovinom veljače počela pobuna u Libiji, u neredima je bilo više tisuća mrtvih, po riječima tužitelja ICC-a, a skoro 750.000 osoba je pobjeglo, prema podacima UN-a.

U Tripoliju su unaprijed rekli da će ignorirati odluku tužitelja i sudaca ICC-a u Haagu. Libija, kao i mnoge afričke zemlje i SAD, nije potpisala Rimski statut o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda u Haagu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*