Tužitelj za bivšeg tuniskog predsjednika zatražio smrtnu kaznu

Glavni tužitelj vojnog suda u Kefu, na sjeverozapadu Tunisa, zatražio je u srijedu smrtnu kaznu za bivšeg tuniskog predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija.

Bivšem se predsjedniku sudi u odsutnosti zbog sudjelovanja u gušenju narodne pobune u siječnju 2011., doznaje se od vojnog suda.

Glavni tužitelj za njega je zatražio smrtnu kaznu, a sudi mu se zbog “pomaganja u ubojstvima s predumišljajem”, i “najtežu moguću kaznu” za 22 njegova suoptuženika, bivše visoke dužnosnike režima koje se tereti za smrti najmanje 22 osobe u Thali i Kasserineu. Ta su dva grada platila visoku cijenu za narodnu pobunu tijekom koje je Ben Ali pobjegao u Saudijsku Arabiju 14. siječnja.

Ovo je prvi put da se smrtna kazna traži za bivšeg tuniskog predsjednika, kojega je građanski sud u odsutnosti već osudio na više od 66 godina zatvora, napose za preprodaju droge i zlouporabu javne imovine.

Tijekom suđenja u Kefu koje je počelo potkraj prošlog tjedna, nijedan od optuženika nije priznao da je izdao naredbu za pucnjavu, već su svi prebacivali odgovornost na “sigurnosnu ćeliju za praćenje” i na “operacijsku dvoranu” ministarstva unutarnjih poslova, ne navodeći nikakva imena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*