Tužitelji pribavili snimku masakra u Dvoru na Uni

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine došlo je do video snimaka koji bi mogli pomoći u otkrivanju počinitelja ratnog zločina nad civilima u Dvoru u kolovozu 1995. Na snimci se vidi kako vojnici u odorama bez oznaka ulaze u Dvor, a datum snimanja, kako javlja radiotelevizija Srbije (RTS), odgovara danu kada je zločin počinjen.

Postojanje snimke potvrdio je i srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević. “Do snimaka smo došli tijekom boravka u Kopenhagenu 24. i 25. siječnja. Snimci su se poklapaju s iskazima saslušanih svjedoka, danskih vojnika, koji su u to vrijeme bili u sastavu danskog bataljona u Dvoru na Uni, kazao je Vukčević za RTS.

U tijeku je ispitivanje autentičnosti tih snimaka, a najavljeno je da će predstavnici srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine o ovim novim detaljima razgovarati sa svojim kolegama iz Hrvatske, s kojima vode zajedničku istragu o zločinu u Dvoru.

Srbijanski tužitelj je krajem siječnja boravio u Danskoj zajedno s predstavnicima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) radi saslušanja svjedoka u ovom predmetu.

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku izvijestilo je lani da policija provodi kriminalistička istraživanja teškog ratnog zločina u Dvoru 1995., no da se još ne zna identitet počinitelja.

Sisačka je policija dostavila 2006. izvješće o ratnom zločinu protiv civila koje su, prema saznanjima, počinili pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine. Tvrdi se da su prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. ubili bračni par i deset mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a koji su ranije dovezeni iz Petrinje.

S druge strane, prema iskazu svjedoka, danskih vojnika, počinitelji zločina nosili su tamnozelenu uniformu bez oznaka, a Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” tvrdi da je takve uniforme imala hrvatska specijalna policija, i da ima još dokaza koji upućuju na njih.

Danska televizija BT je prošlog proljeća objavila prilog u kojemu je danski vojnik posvjedočio da danski vojnici u sastavu UN-a 1995. nisu reagirali kada je veći broj ljudi u maskirnim uniformama, pred njihovim očima ubio mentalno bolesne osobe koje su se skrile od rata u školi u Dvoru. Ni u tekstu ni u video prilogu danske televizije ne govori se o tome tko su počinitelji zločina.

8 Comments

 1. Savo Štrbac je pobunjenički četnik koji se ne može pomiriti da postoji država Hrvatska.Štrbac nije ni svjestan da je optužio vojsku SAO krajine,nego je uvjeren da je to bila specijalna policija kojom je zapovijedao Bojnik Matija Ciprić što je smiješno.
  Ciprićeve jedinice u to vrijeme nisu bile u Dvoru,nisu nosile tamnozelene uniforme,i nisu bili u tom trenutku u sastavu 145.brigade,dakle sve je jasno…

 2. Jedinice zapovijednika Ciprica bile su časne postrojbe,sto mogu potvrditi
  i neki Srbi s tog područja

 3. Na Dvoru ima svjedoka zločina srpske paravojske…oni su po mojim izvorima ukoliko ce biti potrebno braniti sve časnike HV-a uključujući bojnika Ciprica jer bez njih(njega) oni danas ne bi bili živi.

 4. Jedinice bojnika Ciprica bile su časne postrojbe koje su zadale
  jedan od završnih udaraca srpskoj paravojsci(vojna postrojba bila je dio elitne
  1.brigade Tigrovi).

  Savi Strbac je lazov koji je izdajnik svog naroda jer brani srpsku paravojsku i svog
  prijatelja ratnog zločinca Milu Novakovica koji je ubio srpski narod bježeći iz tzv. Krajine

 5. Savo doći ćemo i do tebe jer si najveći lažov,a to ćemo i dokazati. Dokazati cemo da su tvoji prijatelji ubojice vlastitog naroda,a tvoja udruga Seritas moze slati kojekakve poruke,ali dobit ćeš završnu riječ od
  Boga,velikosrpski lažov skon genocidu..Bog je velik i reći će svoje Savo moj…

 6. Jesu li pripadnici Armije BiH ubili devet hendikepiranih civila u popodnevnim satima 8. kolovoza 1995. godine u Osnovnoj školi Dvor? To se pitanje nameće iz izvještaja koji su pripadnici UNCRO-a tijekom akcije Oluja s terena slali u središnjicu UN-ovih mirovnih snaga u Zagrebu, a koje je Večernji list dobio u posjed.Prozvani časnik HV-a Ciprić: Samo ljudsko smeće može ubiti osobu u kolicima

  Zgražam se nad tim zločinom! Ubiti civila i, k tomu, invalida, to može samo ljudsko smeće. Moja etika to ne dopušta. Ni ja, ni jedan moj vojnik nismo to učinili, nema šanse… Ne krijući ogorčenje, ovim riječima progovara Matija Ciprić, umirovljeni časnik HV-a, kojeg je ovih dana Savo Štrbac označio odgovornim za zločin nad devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti te hrvatskog bračnog para, počinjen neposredno poslije Oluje na području Dvora na Uni. Naime, prema svjedočenju vojnika danskog bataljuna, u popodnevnim je satima 8. kolovoza 1995. stigla skupina vojnika naoružanih kalašnjikovima i ručnim bombama i sve ih pobila u 15 minuta, tik do baze UNPROFOR-a. No, kako je jučer Matija Ciprić ispričao novinarima Večernjeg lista, u trenutku zločina hrvatska je vojska bila na ulazu u Dvor, na položaju udaljenom otprilike kilometar od škole gdje se dogodio zločin.

  – Mi smo se 8. kolovoza povukli otamo na temelju zapovijedi pa jamčim da kod škole nije bio nitko od mojih ljudi, koje sam ja obučavao i odveo na frontu. Što se mene osobno tiče, te civile nisam vidio ni dok su bili živi, niti sam nakon što su pobijeni vidio njihova tijela. Otišao sam dalje na nove zadatke – govori Matija Ciprić, čiji je ratni put počeo u Zboru narodne garde, a nastavio se u Tigrovima. Bio je zapovjednik vojarne Borongaj, a u mirovinu je otišao kao zapovjednik izviđačko-diverzantske postrojbe.

  • – Da sam ubio čovjeka u invalidskim kolicima, ne bih noću mogao spavati ni sekunde. Dolazim iz katoličke obitelji, vjernik sam. Ne bih mogao ubiti civila, isto tako ni zarobljenog vojnika, nego sam ih predavao pravdi jer nisam sudac nego vojnik. Slažem se da taj zločin u Dvoru treba istražiti i onoga tko je to učinio, treba doživotno kazniti da ne vidi slobode, ali nema teoretske šanse da je to učinila Hrvatska vojska – rekao je Ciprić koji vjeruje da su invalide pobili srpski specijalci, ne znajući da su “njihovi”. Iako vjeruje da su, kako kaže, istina, vjera i poštenje na njegovoj strani, ovih je dana Ciprić angažirao odvjetnika Krešimira Vilajtovića, koji je ovako komentirao slučaj:

   – U pitanju je već viđeno podmetanje udruge Veritas i Save Štrbca, ali uvjeren sam da to neće proći olako. No, zabrinjava to što se neke hrvatske institucije prema sudionicima Domovinskog rata neprimjereno odnose. Jer, ako je DORH ustupio predmet srpskom tužiteljstvu, kako bi se oni bavili našim državljaninom Ciprićem, onda je to izvan pameti.

 7. Armija BiH tada je prešla granicu i nastupala prema cesti Glina – Dvor, a hrvatski MUP i dalje traga za najmanje 39 civila koji su tijekom Oluje nestali u selima Komora, Kotarani te Gornji i Donji Žirovac, gdje su napredovali vojnici Bužimske brigade. Iako ista snimka pokazuje i hrvatsku jedinicu Crne mambe pri premetačini izbjegličke kolone, i za koje se govori da su počinili zločine, na snimkama nema traga tome da su hrvatski vojnici počinili ubojstva, a kako je riječ o snimci iz srpskih izvora teško je vjerovati da takvi prizori, da zaista i postoje, ne bi bili uključeni u snimku.

  Da nije riječ o hrvatskim vojnicima tvrdi i pukovnik Ivica Pandža Orkan. Kaže da je uz devet hendikepiranih osoba u Dvoru tad ubijen i bračni par Ivelić, hrvatske nacionalnosti, a da mu se, na temelju ovih dana objavljene snimke vojnika blizu škole u Dvoru na dan masakra čini da je riječ o profesionalnoj jedinici.

  – U Dvoru su tih dana bili i pripadnici Legijinih Crvenih beretki, što se jako dobro zna – kazuje Orkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*