Tužiteljica Budimir: Romano je sam obustavio istragu u slučaju Dobrovoljačka

Tužitelj Jude Romano snosi punu odgovornost odluku o obustavi istrage u slučaju Dobrovoljačka jer ju je donio je bez konzultacija sa kolegijem tužitelja, izjavila je Vesna Budimir, šefica Posebnog odjela za ratne zločine Tužilteljstva BiH.

“Od 5. siječnja, kada su na snagu stupile izmjene Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Tužteljstva BiH, tužitelj može sam donijeti naredbu o nekom predmetu… Do tada, sve odluke o obustavljanju ili sprovođenju istrage išle su na kolegij koji se o tome izjašnjavao. Romano snosi punu odgovornost za odluku u slučaju Dobrovoljačka”, izjavila je Vesna Budimir za Glas Srpske.

Potvrdila je da odluka o obustavljanju istrage nije konačna – slijedi njeno preispitivanje i postoji mogućnost da istraga bude “preotvorena, kao da se ništa do tada nije dogodilo”.

Budimir je navela da do sada nikada nije bila uključena u predmet Dobrovoljačka, već će tek poslije ulaganja žalbe, kao voditeljica Posebnog odjela za ratne zločine, imati mogućnost vidjeti spis i dokaze na osnovu kojih je donesena odluka.

Prema njenim riječima, ako se prigovor uvaži i utvrdi se da je osnovan, tada se donosi odluka o preotvaranju istrage i ponovo se predmet vraća u fazu istrage, a naredba o obustavljanju se ukida i predmet je ponovo aktivan.

“O prigovoru odlučuje glavni tužitelj, u ovom slučaju v.d. glavnog tužitelja. S tim što je uvijek u to uključeno više tužitelja, jer su jedino tužiteljii mjerodavni ocijeniti dokaze… Ovo nije pravomoćna odluka, slijedi preispitivanje, a o tome će definitivno odlučiti ured glavnog tužitelja”, istaknula je Vesna Budimir.

Banjalučki dnevnik također piše da se bivši tužitelj u Tužiteljstvu BiH Britanac Philip Alcock, koji je predmet Dobrovoljačka vodio do listopada 2009. kada je i napustio BiH, u Sarajevu sastao s Romanom dva dana prije nego što je donio odluku o obustavljanju istrage u ovom slučaju.

Philip Alcock, koji radi u timu odbrane Ejupa Ganića, u Sarajevo je stigao isključivo zbog sastanka sa Romanom i donošenja naredbe o obustavljanju istrage, iako mu je prestao mandat u Tužilaštvu, tvrdi Glas Srpske pozivajući se na neslužbene izvore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*