Tužiteljstvo BiH obustavilo istragu protiv Ganića, Divjaka i drugih zbog “slučaja Dobrovoljačka”

Tužiteljstvo BiH obustavilo je istragu protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja kaznenog djela.

Nakon opsežne istrage, nareba o obustavi istrage protiv spomenutih osumnjičenih osoba donesena je na temelju 352 izjave svjedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je tijekom napada u Dobrovoljačkoj ulici, ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu.

Istraga u vezi s ovim radnjama se nastavlja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo ratnog zločina, jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

Tijekom istrage je utvrđeno da je dio zarobljenih vojnika iz kolone tadašnje JNA odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i Štaba TO, te da je u tim prostorijama vršeno zlostavljanje i malteretiranje tih zarobljenika.

Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja, s ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinitelja te identificiranja ostalih izvršitelja, kao i postojanja eventualne zapovjedne odgovornosti.

U skladu sa ZKP-om BiH na ovu odluku o obustavi istrage postupajućeg tužitelja, može se uložiti pritužba Uredu glavnog tužitelja, saopćeno je iz državnog tužiteljstva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*