Tužiteljstvo ne vidi ništa sporno u tvrdnji Dobrice Ćosić da su Albanci moralni talog

dobrica-cosic Glasnogovornik Republičkog javnog tužiteljstva Srbije Tomo Zorić izjavio je da je Tužiteljstvo još polovinom prosinca prošle godine odbacilo krivičnu prijavu dviju nevladinih organizacije protiv Dobrice Ćosića za izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, prenoise beogradski elektronički mediji.
Krivična prijava podnsena je zbog tvrdnji iznesenih knjizi “Vrijeme zmija, piščevi zapisi ‘99–2000”, u kojoj je Ćosić na strani 211, misleći na Albance, napisao: “Taj socijalni politički i moralni talog tribalnog barbarskog Balkana uzima za saveznika Ameriku i Europsku uniju protiv najdemokratskijeg, najciviliziranijeg, najprosvjećenijeg balkanskog naroda – srpskog naroda.”
“Ta rečenica je klasična rasistička rečenica”, stajalište je predsjednica Yucoma Biljane Kovačević-Vučo. “Dvije stvari su alarmantne u tom iskazu. Prvo, Ćosić njom raspiruje diskiminaciju protiv Albanaca jasno ih odredivši kao manje vrijedna bića koja su zaostala u razvoju. S druge strane, pisac u istoj rečenici insistira na superiornosti vlastitog naroda kao najvrijednije nacije, što je klasičan primer rasne diskiminacije”, izjavila je Biljana Kovačević-Vučo, koja je također istaknula da se ovakvim iskazom direktno radi na raspirivanju mržnje i za njega kaže da “predstavlja koncentrat svega onog što Dobrica Ćosić radi i piše”.
No, stav tužiteljstva, kako ga je prenio glasnogovornik Tomo Zorić, “je da zapis predstavlja osobno viđenje i izražavanje pisca o određenim povijesnim događajima, te se taj citat ne može izvlačiti iz konteksta zapisa cijele knjige”. On je, reagirajući na tvrdnje Jukoma i Helsinškog odbora za ljudska prava da Tužiteljstvo godinu dana nije odlučilo o prijavi protiv Ćosića, izjavio da je Okružno javno tužiteljstvo u Beogradu još 14. prosinca 2009. odlučilo da u radnjama pisca nema tog krivičnog dela.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*